perjantai 11. toukokuuta 2007

John Mellencamp: Freedom's Road

Mellencampin ura käynnistyi mahdollisimman nolosti Johnny Cougar –nimisenä kahden sentin glitterpopparina. Pitäisi muuten selvittää, mikä on nimen suhde Johnny Puuma –intiaanipainijaan, joka esiintyi 70-luvulla Buster-sarjakuvalehdessä. Mellencamp hioi sitten levy levyltä saastasta timantin, joka on 1987 ilmestynyt The Lonesome Jubilee. Ja sen jälkeen tuotokset ovat himmentyneet taas levy levyltä. Little Bastardin (Mellencampin itsensä käyttämä ilmaisu) keskittyminen on harhaillut, meni naimisiin (kauneimman?) supermallin kanssa (Elaine Irwin), näytteli (surkeissa?) elokuvissa ja maalasi (kehnoja?) tauluja. Onkohan tätä tämänvuotista Mellencamp-äänitettä edes julkaistu Suomessa?

Mellencamp on liberaali patrioottipopulisti ja kiivas Bushin vastustaja. Tekstit on korneimmillaan todella korneja, kuten tämä kertosäe: I’m an American, I respect you and your point of view. Paradoksaalista on, että juuri tässä The Americans -kappaleessa on aivan jumalainen sävellys. Juuri sellainen hitaasti jarrutettuna rullaava melodia, joka on aina iskenyt täysillä minuun. Mellencamp on kiistaton mestari tässä tyylisuunnassa, sävellys muistuttaa paljon hänen omaa Human Wheels –kappalettaan vuodelta 1993. Mellencamp varastaa itseltään ja muilta niin paljon kuin ehtii. Mutta niinhän muutkin tekevät. Singlepiisi Our Country rullaa lähes yhtä nautinnollisesti. Rural Route on hämmentävää sosiaalipornoa maaseudun lieveilmiöistä, yllättävähkö uusi näkökulma Mellencampilta.

Mutta muuten on sitten kovin vaisua. Löysää mitäänsanomatonta mainstream rockia, joka soljuu läpi jättämättä mitään jälkeä.

Sitten todellinen yllätys. Levyn loppuun usean minuutin hiljaisuuden taakse piilotettu Rodeo Clown –kappale, jota ei ole levyn kanteen tai etikettiin merkitty. Iskevä keinuva rock-piisi ja todella vaikuttava fiksu hyökkäys Bushin hallintoa vastaan. Kerrankin Mellencamp välttää helpot kliseet, ehdottomasti yksi uran huippuhetkistä.

So you can feast on your stories but it won't stop the bleeding
When the truth is found the houses surely fall down
There's blood on their mouths of all lies and liars
The bloody red eyes of the rodeo clown

Ei kommentteja: