tiistai 13. huhtikuuta 2010

Edvin Laine & Viktor Tregubovitš: Luottamus / Doverije

Näin tämän vuoden 1976 elokuvan jo ensi-iltakierroksella Jylhämän elokuvateatterissa. Vaalan yläasteen luokka nimittäin vietiin leffa katsomaan, ilmeisesti historian opetusohjelmaan liittyen. Nyt nähtynä elokuva on hätkähdyttävä dokumentti 70-luvun pakotetusta Neuvostoliitto-mielistelystä, jota on harmittavan osuvasti kutsuttu suomettumiseksi. Elokuva kuvaa vuoden 1917 viiimeisiä tunteja Pietarissa, jossa Lenin-nimisen psykopaatin johtama bandiittilauma on kaapannut vallan pari kuukautta aiemmin. Rajaprovinssi Suomi on julistautunut itsenäiseksi ja alueen napamiehet Svinhufvudin johdolla ovat tulleet Pietariin hakemaan tunnustusta asialle. Se sopii Leninin lyhyen tähtäyksen suunnitelmiin. Enemmän kuin näitä "todellisia" tapahtumia elokuva heijastelee valmistumisajankohtansa realiteetteja. Todella alkeellisesti yritetään kuvitella, että näiden "kansojen" yhtäköyttäveto alkoi jo 1917 unohtaen kolme seuraavaa sotaa. Toteutus äärimmäisen jäykkää kotivideo- tai koulunäytelmätasoa. Pitkää ja tylsää jaarittelua riittää, takaumat autonomian hajotusvaiheisiin naurettavia. Lopun hyppäys vuoden 1975 ETY-kokoukseen järkyttävä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa uskotaan eittämättä edelleen Leninin haluun tukea Suomen itsenäisyyttä ilman mitään ikäviä taka-ajatuksia. Miksi hänen kulttinsa yhä muuten eläisi ja voisi hyvin täällä? Joka kerta nähdessäni Leninin patsaan Kotkassa, tunnen karmivaa puistatusta siitä että tuon despoottisen tyrannin muistoa yhä vaalitaan täällä, diktaattorin jonka masinoiman terrorin uhreina niin monet miljoonat kituivat ja kuolivat.
Kuinka historia olisi Suomen osalta kirjoitettu, jos punaiset olisivat voittaneet maassamme 1918 käydyn sisällissodan?
Leninin myötävaikuttama itsenäisyys olisi pyyhkäisty samalla olemattomiin. Venäjän bolsevikki-joukot olisi tuotu Suomeen johtamaan niinsanottua luokkapuhdistusta joka toteutettiin laajamittaisesti Venäjällä. Leninin perustama salainen poliisi Tseka (Vallankumouksen rankaiseva miekka) olisi valtuutettu pidättämään, kiduttamaan ja teloittamaan kaikki joita saattoi edes hieman epäillä vastavallankumouksellisiksi.
Suomesta olisi lopulta tehty Venäjän osa, kolhoosi tuottamaan Neuvostovaltiolle kaikkea tarvittavaa. Koska yhteiskunnan paras aines eli sivistyneistö, lukeneisto, elinkeino harjoittajat ja kulttuuriväki olisi ammuttu, niin jäljelle jääneillä ei olisi ollut muu kuin muulin asema. Työjuhtina raataa bolsevistisessa orjataloudessa uskoen siihen että kyseessä on jotain parempaa kuin yksilön ihmisoikeudet