perjantai 1. helmikuuta 2013

White Labs Saison Variations



Mira Mesan motellihuone ei ollut vieläkään valmiina, joten aikaa jäi tsekata näppärästi vieressä sijaitseva erikoinen White Labsin tasting room, jossa testaillaan eri hiivojen vaikutusta oluttyyleihin. Käsittääkseni suomalaisetkin kotiolutvalmistajat ovat täältä tilanneet hiivoja, tai ehkä jonkin välittäjän kautta. Valitsin vertailuannoksiksi saisonin, vaihtoehtona olisi ollut robust porter. Kaksi belgisaison-hiivaa, saison II yeast ja toinen epämääräisempi belgian style saison ale yeast blend. Ensimmäinen oikeaoppisen pippurinen, toinen hedelmäisempi. Kolmas hiiva  belgian lager yeast ja neljäs hefeweizen IV ale yeast. Melkoista hifistelyä, varmaan kiinnostavampaa kotipanijoille kuin olutnautiskelijalle. Lager on vaalein,  karamellisempi, ei juuri viljaa, tässä katkerot korostuvan enemmän. Hefessä ei juuri esteriä, ehkä hieman banaania tulee mukaan. Oikea saison-hiiva ehkä toimii parhaiten, mutta mielenkiintoisia variaatioita muillakin tulee, lager-saison ehkä onnistunein. Baarimestari Jimmy L ei ollut sahdista kuullut, vaikka leivinhiivaolut luulisi hiivafriikkejä kiinnostavan. Ehkä hän oli vaan töissä. Lueskelin laboratoriossa tuoreita alan lehtiä, San Diego Countyssa nyt 63 panimoa, kaksi uutta avattu tammikuussa. Vuonna 2012 syntyi 12 panimoa ja suunnitteluvaiheessa on jopa 32. Tilanne vaikuttaa jo ylikuumentuneelta, tuskin kaikki pysyvät hengissä. Mutta onhan tämä ihmeellinen tilanne olutharrastajan kannalta, näin dynaamista tilannetta ei ole ennen ollut missään. Mira Mesa (San Diego), White Labs, 31.1.2013.

Ei kommentteja: