keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Stadin Panimon uusinta tuotantoa

Kesken adventtiaskareiden sain Timo Konttiselta kutsun tulla maistelemaan Stadin uusimpia keitoksia. Hyytävä tuuli puski Suvilahdelle, panimon sijainnista kertonut pieni kyltti hävinnyt, ovet vaihtuneet. Sisällä täysi hyörinä uuden baarin kimpussa. Tapasin Konttisen lisäksi pikaisesti muutakin panimon henkilöstöä, mm. Sebastian Grenin.

Suoraan käymistankeista siis maistiaisia. Ensimmäisenä Comet IPA, 7,2%, laskennallisesti 85 IBU. Ei aivan valmiiksi kypsynyttä, mutta lähellä myyntikuntoa. Konttisen mukaan Comet on tällä hetkellä kaikkein kallein humalalajike markkinoilla. Itse olen siihen tutustunut ainakin BrewDogin oluessa. Comet siis pelkästään aromihumalana tässä. Tuoksu on odotetun sitruksinen, mutta ei niin päällekäyvä kuin vaikka Citrassa tai Amarillossa. Maussa on enemmän pehmeää appelsiinia kuin särmikkäämpää greippiä. Pihkaisuutta on, hyvin kuivaa intensiivisesti. Hiilihappotaso aika lailla omalla mukavuusalueellani, Konttinen suunnitteli hiilihapon kasvattamista. Timo mainitsi juicy fruit -purukumimaisuuden ja toden totta purukumia itsekin ajattelin, tässä se on aivan erityylistä kuin hefeweizenissa. BrewDogin oluessa oli vihannesmaisuutta, tässä ei sellaista. Erittäin lupaavalta siis tuntuu.


Toisena maistiaisena imperial pilsner Bismarck. Tämä on tuttu takavuosilta, mutta resepti ei enää sama. Täyteläinen olut on hyvin hedelmäinen, lageriksi tätä olisi hyvin vaikea sokkona pitää. Tämä oli vielä hyvinkin keskeneräistä, lopputuote saattaa olla kovin toisenlainen. Nautinnollista jo tässä vaiheessa, paljon vähemmän katkera kuin Comet-olut. Lopuksi nopea siivu imperial porterista ja takaisin Helsingin hulinaan. Melkoisen etuoikeutetulta tuntui tällainen piipahdus kävelymatkalla duunista asunnolle, ei (vielä) onnistu Perämerellä.

Ei kommentteja: