maanantai 30. maaliskuuta 2015

Birbant Red AIPA

Noloa myöntää, mutta tässä on nyt käsissä itselleni ensimmäinen esimerkki Puolan räjähtävästä craft-olutskenestä. Maassa en ole käynyt koskaan ja vientioluista on tullut kokeiltua isojen panimojen tavanomaisia vaaleita lagereita ja ultravahvoja ryhdikkäitä portereita. Birbant tulee Zielona Górasta, nykyisestä Länsi-Puolasta, kyseinen alue aiempaa ydin-Saksaa, entinen Sleesian Grünberg. Vihreä Vuori siis molemmilla kielillä. Sopimusvalmistaja kuitenkin, varsinainen panija Browar Zarzecze, joka puolestaan näyttää sijaitsevan Puolan eteläosissa lähellä Tšekin rajaa. Red american india pale ale, 6,7%, 65 IBU, Zeus, Cascade, Amarillo.

Samea meripihkan väri, nopeasti katoava vaahto, tuoksu pihkaisen karamellinen, ehkä hieman voitakin. Maku on marjaisen hedelmäinen, hieman kuin karvasta mustaherukkaa. Hieman hämmentävää, ei siis sitrusta, mutta kuiva marjaisuus on aika miellyttävää. Katkeruus kerääntyy hitaasti, mutta vääjäämättömästi voimistuen kohti loppuliukua. Ei mitään virhemakuja. Tuoreus ei ole parhaassa kunnossa, hieman nahkeaksi maku kääntyy lämmetessä. Lupaavaa tasoa kaikin puolin, mutta olut joutui hankalaan saumaan kahden huippu-IPAn jälkeen. Ostopaikka Tallinna, Uba ja Humal.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tuli juotua tämä Puolassa hanasta ja ei se sielläkään kummoinen tuote ollut. Parempaa löytyy sieltä scenestä reippaasti! Varsinkin tämän samaisen panimon American Brown Ale oli jumalainen.

otornber