tiistai 31. maaliskuuta 2015

Kallio-Pahkavuori IPA

Helsingin Kallioon asettunut salolaistaustainen Tommy Heiskari otti äskettäin yhteyttä ja tarjosi kokeiltavaksi kotioluttaan. Tartuin tietysti tilaisuuteen, olen viime vuosina toistuvasti ilahtunut kotioluiden tasosta, eikä tämäkään tapaus ollut poikkeus. Olut on valmistettu Tommyn salolaiskaverin kanssa yhteistyönä Salossa. Pahkavuori on Salon kaupunginosa, siitä nimi "panimolle". 

Samea keskiruskea väri, aika kestävä vaahto. Tuoksu hyvin voimakas, pehmeää makeaa hedelmää, ehkä hieman karamelliakin. Maku on runsaan hedelmäinen, sitrusta makeammalta puolelta, kypsää appelsiinia. Makeus on hieman karkaamassa liiallisuuteen, mutta säilyy silti oikealla puolella. Alkoholia jopa 8%, sitä ei tästä arvaisi, vaikka jälkimaun kohtuullista katkeruutta hieman polttelee alkoholin lämpö. Jälleen kerran vakuuttavaa kotiolutta, ei mitään virhemakuja, prosessia säätämällä päästään varmaan vielä parempaan kokonaisuuteen.


Olut on tehty Dogfish Headin tyyliin jatkuvalla humaloinnilla, keiton aikana humalaa lisätty säännöllisin väliajoin. Humalina Summit, Columbus, Chinook, Simcoe. Kyseessä siis oikeastaan tupla-IPA, kun vahvuutta noin 8%. Prosessissa ei ole käytössä jäähdytyselementtiä, joten vierre on viilentynyt hitaasti. Se varmaan vaikuttaa lopputulokseen, ehkä makeus osittain voi johtua sieltä.

Ei kommentteja: