perjantai 11. maaliskuuta 2022

Salama Brewingin 3v-juhlat


 Helsingin Mikkeller Barissa olen käynyt hyvin säästeliäästi. Varsinkin Salaman oluitahan siellä on ollut kohtuudella, mutta jotenkin baarin kliinisyys ja ahtaus ei ole rohkaissut vierailuja. Mikkellerin brändin romahtaminen katuojaan ei ole auttanut asiaa. Baarin taannoisen avauksen hintatason kauhistelu oli ehkä vähän kohtuutonta, mutta eipä sekään aspekti ole rohkaissut erityisesti toistuviin vierailuihin. Nyt kuitenkin baarissa oli espoolaisen Salama Brewingin kolme vuotta kestäneen saagan juhlistuksena tap takeover, jota päätin käydä tsekkaamassa. Seitsemän Salamaa hanassa, osa jo aiemmin kokeiltuja.




Yllättävän lämpimässä hikisessä iltapäivässä hoitelin lomallelähtöpuuhia ja päädyin janoisena Kalevankadun baariin. Silmät sattui ensimmäisenä Born Sparky Hazy Pale Aleen, 5,5 %. Sameaa ja vaaleaa. Raikasta ja appelsiinista. Kuivaa ja puhdasta. Tämä oli oikein mukavaa. Sitä pahempi pettymys tuli esiin Barbara Pils -sarjan uusimmassa Tettnanger-Enigmassa. 5,0 %, pahasti etikkainen tuoksu, joko hanahygienia pettänyt tai itse olut päässyt kontaminoitumaan. Tämä oli paha pettymys, tietysti olutta enemmän juodessa sivumakuun tottui, mutta ei tästä karkeasta juomasta mitää positiivista pysty kertomaan. 



Siirryin pienempiin annoksiin edellisestä pilsistä järkyttyneenä. Soho PK viittaa Tampereen Gastropub Sohoon. Tuli juteltua Salaman myyntijohtaja Joonas Oksasen ja toimitusjohtaja Christian Holmlundin kanssa. Vientiin panostavan panimon juuret ovat siis Tampereella ja vieläpä tässä Sami Lappalaisen baarissa. Tässä west coast pale alessa 5,5 %, Mosaic, Centennial, Columbusm Hallertauer Blanc, Magnum. Raikas, kuiva, puhdas, ei katkeruutta. Heti perään Big Nelson NEIPA, 6,5 %, sinkkuhumalana siis Nelson Sauvin. Samea, kissanpissaa, herukkaa. Pehmeää, trooppista hedelmää, ananasta, kuivaa, puhdasta. Tykkäsin kovasti. 



Baarissa tuntematon herrasmies suositteli poistuessaan minulle Salaman quadruple IPAa, joka nyt tarjolla tölkissä. Hieman myöhemmin somessa huomasin kyseessä olevan alan miehen nimeltä Asko Metsola. Suositus vaikutti luotettavalta, joten päätimme Ari Nyforsin kanssa jakaa monsteri-IPAn. Oluen nimi on Big Mamba Jamba, 12,0 %, Citra, Strata ja Huell Melon. Samea, vaalea, hyvää vaahto. Intensiivisen sitruksinen tuoksu. Hyvin appelsiininen maku, täyteläisyyttä on, mutta hyvin kuivasti, melkein greippisesti ja juotavuus säilyttäen. Vakuuttavaa jälkeä, toimii todella hyvin, ehkä Salaman kovin suoritus tähän mennessä. Yksi farmhouse ale jäi kokeilematta, mutta tähän oli käytännössä pakko lopettaa ja lähteä sulattelemaan tarjontaa. Mikkeller, 11.3.2022.  



2 kommenttia:

TBone kirjoitti...

Onko ympäröivä maailma 2,5 vuodessa ottanut Mikkeller Barin kiinni hintatasossa vai onko noita hintoja hieman laskettu?

Ari Juntunen kirjoitti...

Ehkä hintoja tosiaan aavistuksen laskettu. Ainakin Turussa on nykyään kalliimpaa.