lauantai 20. heinäkuuta 2024

Zinc Craftbeer Festival 2024, 1. päivä





















Lievää alkukankeutta Vaasan keskustorilla festivaalijärjestelyissä. Ensimmäistä kertaahan ollaankin asialla. Ja yllä olevat kuvat taas väärässä järjestyksessä. Bloggerin uusin versio lataa ne väkisin uusimmasta vanhempaan, en ole keksinyt ratkaisua asiaan. En jaksa 20 kuvaa yksitellen ladata. Olin festivaalin portilla pari minuuttia ennen klo 15, pääsin noin kymmenenneksi. 15 minuuttia meni portin avaamiseen. Toiset 15 ennen kuin sain esimmäisen oluen. En tiennyt, että normaali korttimaksu ei käy. En huomannut festivaalin sivuilta mitään mainintaa maksutavoista, saattoihan siellä ollakin. Ensimmäiseltä tiskiltä jouduin palaamaan ostamaan olutlippuja. Jonottelin sitten vähän aikaa 10 oluen korttia, joka maksoi 35 euroa. Sitä ennen ihmettelin Alvinnen tiskillä, mutta he eivät saaneet kumpaakaan hanaa toimimaan. Lämpimässä säässä haastavaa saada festivaalihanoja virtaamaan. Oluttiskien päällä vain kapea korkea katos. Päädyin sitten taas Radical Wayhin. Celestial Incubation IPA, 8,1%, Citra, Strata ja Sabro. Samea, melko neutraali tuoksu. Pehmeää makeaa hedelmäisyyttä. Parempi kuin Zinc-baarissa juotu. Ei katkeroa, mutta kuohkeutta ja raikkautta löytyy. Panimon tölkkioluet kuulemma tehdään Hollannissa Frontaalilla, mutta hanaoluista ei tarkempaa tietoa. 


Paljon ulkomaalaisia panimoja, Suomesta vain Wasa ja CoolHead. Ja paikalle oli saatu panimoiden omia edustajia, oluita eivät laskeneet suomalaiset vuokrahenkilöt. Varsin hyvä saavutus. Rakenteena CoolHeadin Craft Beer Gardenin tyyliin kaksi olutta per panimo per sessio. Uudet oluet hanaan tänään klo 1830. Ei sosiaalisia tilanteita, kun kaikki puhuivat ruotsia ympärillä. Pystyin nyt tekemään enemmän muistiinpanoja oluista. Sofia Electricin July Morning Lager, 4,4%. Maltaista, täyteläinen helles, lievä makeus, mutta kuivuu hyvin loppua kohti. Nottinghamin Neon Raptorilta Trombolese IPA,  8,0 %, Idaho 7, Citra, tiolisoitua hiivaa, vaaleaa ja sameaa. Makeahko, todella täyteläistä, päivän paras toistaiseksi. Mehuista ja kuohkeaa, raikas. Ei kyllä katkeroa.


Nurmen Übertragung Lager 5,0 %, Tettnanger-humalaa. Vaaleanruskeaa, pähkinää, täyteläistä, maukasta, oikein hyvää. Vähän katkeruuttakin. Portugalin Setúbalista Ophiussa Gugurmin TDH IPA, 6,0 %. Galaxy, Sabro ja Citra. Hyvin vaaleaa, sameaa, raikas ananastuoksu. Mausteinen maku, pippuria, Sabro jyrää, minttuakin tietysti. Hieman jälkimakua. Ei tunnu ohuelta. Totta kai hedelmäisyyttäkin. Ei tämä huono ole, raikkautta löytyy. Romaniasta Blackout Candy Flip BA Heaven Hill Rye, imperial stout, jossa kahvia ja vadelmaa. 12,0 %,  tehty Clujn Hophead-panimossa. Ruskea vaahto, musta runko. Makea, sokerinen tuoksu. Maku on hyvin makea, imelä, melassinen, hieman kahvia mukana. Pehmeää kyllä. Vahvaa pastry stoutia pahimmillaan. En pysty erottamaan, olisiko jokin näistä tyylissään parempi kuin toinen. Ei tässä sinänsä mitään sivumakuja ole, mutta maku on ylimakeudessaan todella vastenmielinen. Viskikypsytyksestä voi jotain puumaisuutta aistia, mutta nopeasti sekin pakenee makeuden taakse. Annoin ymmärtää panimon edustajalle olevani Brisbanesta Sea Legs -paidan vuoksi.


Nyt sitten Alvinnen Morpheus Saison saatavilla, 7,0 %. Kuohui hieman lasista yli, vaaleaa, hieman sameaa. Hedelmäinen tuoksu, hiilihappoa paljon. Fankisuutta on, pippuria, ehkä vähän happamuuttakin. Kuivaa, erittäin kuivaa. Paljon odotuksia parempi, toimii hyvin. Happamuus ei häiritse, se nivoutuu Orvalin tapaan saumattomasti kokonaisuuteen. Mahtava olut, raikkauttakin on. Oluessa on käytetty Morpheus-villihiivaa ja normaalia saison-hiivaa. Sekaan heitetty vielä 10% Alvinnen Phi-souria. Uumajasta Bryggverket Transporter Stout, 7,8 %. Mustaa on, kuivaa, kahvia, paahdetta. Vähän jälkimakuakin, ryhdikästä. Toimii kyllä.


Tässä vaiheessa pidin pienen tauon ja kävin festivaalin ulkopuolella syömässä perinnepizzaa O Sole Mio -nimisessä paikassa. Stakaisin toiselle sessiolle hanojen vaihduttua. Jengiä paljon enemmän, jonoja tiskeille. Mutta nyt varjoa lähes koko alueella. Päivällä vähän stressasi päästä auringosta pois. Leppoisa tunnelma vallitsi kauttaaltaan, jokunen suomen sanakin erottui ruotsalaisvallista. Restarttina Puolasta PINTA Hazy Discovery Milton NEIPA, 6,5 %. Milton viittaa kollabopanimoon Third Mooniin, kotoisin Ontarion Miltonista. Nelson Sauvin, Citra, Motueka. Sameaa, vaaleaa, kaunista, ananasta ja mangoa raikkaasti. Kuiva kokonaisuus. 


Toinen näyte Clujsta, Blackoutin Double Buzz IPA, 7,8 %, Citra, Simcoe ja Sabro, tehty Beretalla Giarmatassa, lähellä Timișoaraa. Todella sameaa. Vaaleaa, kuivaa, mehuista ja puhdasta. Näköjään Romaniassakin osataan. Ei katkeruutta, mutta loistava juotavuus. Ehkä hieman hopburnia. Kun Romanian poika kyseli edelleen Brisbanesta, paljastin olevani kainuulainen, vain käynyt siellä. Kyproksen Radical Waylta nyt Billie the Kid IPA, 8,0 %, El Dorado, Azacca, Motueka. Sameaa ja vaaleaa. Funkinen tuoksu yllättäen. Jatkuu maussakin, mutta lievempänä. Panimon kuvauksen mukaan tämän pitäisi olla streitti DIPA, joten nyt haiskahtaa kontaminaatiolta tai muulta ongelmalta. Sääli, koska taustalla tuntuu olevan hyvinkin mehuinen ananassitrustykki.


Lissabonista Dois Corvosin Come And Sea Me West Coast DIPA, 8,5 %. Kollaboraattorina Bukarestista Maktoob Brewing. Centennial ja Idaho 7. Kirkasta tosiaan, suhteellisen maltainen tuoksu. Mallasta on maussakin, lievää makeutta, voisi olla kylmempi. Kuivuu nopeasti ja melkein päivän raskain peräkärry seuraa perässä. Eikä mitään melkein, kyllä se varmaan ykkönen on. Zagrebin Nova Rundalta Small Batch Series 61 Juicy IPA, 6,3 %, 35 IBU. Sameaa, ohutta, appelsiinia, kuivaa, ei katkeruutta.


Riian Nurmelta NUTS Baltic Porter, 6,5 %. Melkein musta, todellakin hyvin pähkinäinen tuoksu. Maussa sitten pähkinöiden ohella liian makeita juttuja. Ei katkeroa, lievä pettymys. Paahdetta kyllä on, ei sivumakuja, mutta kuivempaa saisi olla. Session päätteeksi vielä Puolasta Rockmillin Brothers in Hops NZIPA, 7,8 %. Kunnon uusiseelantilaissekoitus, Wakatu, Kohatu, Motueka ja Waimea. Sameaa, pehmeää, täyteläistä, kuivaa, jopa vähän katkeroa. Hyvä juotavuus, periaatteessa kaikki ok, mutta jotain silti puuttuu. Vaikea sanoa mitä. Anyway, lopuksi pääsin puhumaan vielä vähän suomeakin ja siirryin tyytyväisenä hotelliin. Oikein mukava päivä, mielenkiintoisia oluita ja sääkin suosi erinomaisesti. Kuulin myöhemmin esimerkiksi Tampereella sataneen rankasti. 


1 kommentti:

kirjoitti...

Perinnepizza eli normaali 80-luvun pitsa jossa kinkku oli kinnkua ja juusto juustoa, ei pizzakinkkua eika pizzajuustoa. Eika mitaan Napolilaistyylisia tai muita kotkotuksia.

-Juha