Ennennäkemätön Sautet-leffa vuodelta 1971, Claude Néronin romaani pohjalla. Alussa tuntuisi olevan hieman Melville-voittoista neonoir-tyyliä jatkuvine toimistotupakointineen ja hattuineen, mutta Sautet'n leffa lähtee nopeasti aivan omille teilleen. Vaikka teos tavallaan Melville-tyylinen heist movie onkin. Ylen esityksessä todella kirkas virheetön kopio. Pikkunilkkien maailmassa liikkuessaan elokuva ottaa koomisia, jopa hieman veijarimaisia kierroksia, mutta loppujen lopuksi traagisella otteella mennään. Liikutaan Pariisin laitamilla Nanterressa ja La Villettessa, tähän aikaan vielä melkoisen rähjäisiä alueita. Michel Piccoli ja Romy Schneider parhaassa vedossaan kinkkistä suhdetta käärivänä pariskuntana. Philippe Sarden musiikki tukee mallikkaasti meininkiä. Realistisuus ei pääse ehkä paljoa raskauttamaan tätä leffaa, mutta jopa loppukäännekin on tavallaan perusteltu. Ehkä ei Sautet'n tuotannon aivan kärkipäässä, mutta olipahan nautinnollista ja persoonallista katsottavaa.
tiistai 31. toukokuuta 2022
Claude Sautet: Max et les ferrailleurs
Specjal Jasny Pełny
Żywiecin belgialea ei enää tarjolla ollut, joten koko reissun viimeiseksi olueksi jäi sitten konsernin vahvahko lager naapurikaupunki Elblągista. 6,0 %, maku täyteläinen, makea, alkoholi alkaa jo tuntua. Oikeastaan tykkäsin silti enemmän kuin edellisestä sessio-IPAsta. Gdańsk, Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy, The Flame, 30.5.2022.
Żywiec Sesyjne IPA
Paluu lentokentälle, aikaa jäi vielä pariin olueen turvatarkastuksen jälkeisessä baarissa. Makrotehtaiden tuotantoa tietysti vain tarjolla. Ensimmäisenä sessio-IPA, 5,0 %, samea, vähän sitrusta tuoksussa. On sitä maussakin, mutta laimeasti, muutenkin ohut olut, mutta puhdasta kuitenkin. Gdańsk, Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy, The Flame, 30.5.2022.
Bytów Jasne Pełne
Tutunniminen pizzeria Gdańskissa, mutta ei taida olla samaa ketjua kuin Suomen Pizzariumit. Vain yhtä olutta hanassa, jo tutulta Bytówin panimolta, nyt peruslageria. 5,5 %, lievästi samea, liian lämmintä, hieman etikkaa tuoksussa. Maku hieman parempi, mutta eihän mikään nautinto ollut, hanahygieniaongelmalta haiskahtaa. Ei kuitenkaan niin juomakelvoton kuin edellispäivän Rowing Jack. Tonnikalapizza oli mukavassa kunnossa. Gdańsk, Pizzarium, 30.5.2022.
Piwex Alt-Beer
Vielä viimeinen vierailu Ansassa, tällä kertaa ei muita asiakkaita avaamisajan jälkeen iltapäivällä. Altbier sopimusvalmistajalta, 5,5 %, 40 IBU. Kirkas, punaruskea. Maltainen, lievästi hedelmäinen, puhdas, kuiva, lievä katkeruuskin. Aika näppärää. Remonttimiehet käynnistelivät äänekkäitä työkalujaan, oli poistuttava paikalta. Gdańsk, Pułapka, 30.5.2022.
Browar PG4 Rubin
Vielä PG4:n rubiininpunainen dunkelkin maistoon, 5,1 %. Pähkinäinen tuoksu, makukin bitterimäinen, dunkeliksi kuiva. Täyteläisyyttä on, miellyttävä, ei jälkimakua. Ei kovin kaukana altbieristäkään, vaikka lager tämä on. Viikonloppuna ei panijaa näkynyt, mutta nyt diplomipanimomestari Johannes Herberg oli työmaalla. Sysilän Ilkka tietysti jututti miestä ja lopulta päästiin käymään kellarissakin, jonka whirlpoolissa Danziger Jopenbierin viimeinen käyminen tapahtuu. Oli suorastaan huumaava tuoksu avoastian äärellä. Jopenbierin tuotekehitys oli kestänyt kolmisen vuotta. 1000 litran keittokoko panimossa ja Johanneksen mielestä aika puuduttavaa duunia homma on. Pintahiivaoluita tulossa kesäksi. Johannes tarjosi vielä uudet maistiaiset Jopenista.
Oli kyllä jokseenkin yllättävää, että tämä mainio olutkohde olisi jäänyt täysin huomioimatta ilman perjantain taksikuskin vinkkiä. Panimoravintolan lasipääty ja sisäänkäynti ovat hotellin takana pikkukadulla, joten ei pääkadulle erotu. Ravintolaa en huomannut Ratebeerin, Untappdin tai puolalaisen Ontapin listoilta. Varsinkin Ontapin tilanne hämmästyttää. Onkohan niin, että amerikkalaisperäisen craft beerin ja saksalaisperäisen perinteisemmän olutskenen yhteisöt ovat Puolassa täysin erillisiä? Gdańsk, Craft Beer Hotel Central, 30.5.2022.
Browar PG4 Pszeniczne Klasyczne
Gdańskin craft-baareista puolet on kaupungin keskustassa ja toinen puolisko noin neljän kilometrin päässä Wrzeszczin rautatieaseman ympärillä. Keskustan baarit olivat vielä kiinni ja ei ollut mieltä lähteä toiseenkaan keskittymään. Siellä vain yksi auki klo 12, loput vasta klo 16 ja yksi kokonaan kiinni maanantaina. Lievän harhailun jälkeen päädyimme vilkaisemaan Central Hotelin ravintolaa, jonka piti aueta vasta klo 14. Keittiö olikin vielä kiinni, mutta baarista sai olutta jo klo 13. Vehnäolut oli vielä kokeilematta, 5,2 %, aika tummaa. Esterisyyttä on, aika paljon hiilihappoa, ehkä vähemmän hedelmäisyyttä kuin alan perusteoksissa. Ei olut ohut ole, mutta voisi olla täyteläisempi, oikein puhdasta kyllä tämäkin. Gdańsk, Craft Beer Hotel Central, 30.5.2022.
Bytów Vermont IPA
Edelleen hieman sotahistoriallista osuutta Gdańskissa postitoimistossa, jossa syyskuun ensimmäisenä 1939 puolalaiset taistelivat sitkeästi. Saksalaiset teloittivat kaikki vangit. Taas ajautuminen joen rantaan ja puolivahingossa samalle terassille kuin edellispäivänä. Nyt vuoroon Bytówin oluista vermontilainen IPA-versio. Tässä vain 5,9 %, Chinook, Simcoe, Citra, Mosaic. Pulloversio tästäkin, tarjoilija ei nyt tuonut pulloa pöytään. Sameampaa ja vaaleampaa. Vähän hedelmäisyyttä, mutta mallas tuntuu kyllä vahvimmin tässäkin. Vähän katkeroakin löytyy. Gdańsk, Pociąg do, 30.5.2022.
maanantai 30. toukokuuta 2022
Cztery Ściany Fregata
Toisena oluena tällä vierailulla hazy IPA, 6,5 %, Nelson Sauvin, Sabro, Ekuanot. Todella sameaa, kirpeää hedelmäisyyttä. Puhdasta, raikasta ja tuoretta. Ei paljon katkeroa, mutta silti mainiota. Tunnistettavia samoja tyyppejä tuntuu pyörivän viikonlopun aikana baareissa. Gdańskissa odotettua enemmän pikkukaupunkifiilistä, lähempänä Tamperetta kuin Helsinkiä. Gdańsk, Pułapka, 29.5.2022.
Ziemia Obiecana Ambaras
Sade yltyi jo mittavaksi, kun palasimme Gdańskin craft-kulmaukseen ja Pułapkaan. Vähemmän jengiä kuin perjantai-iltana, mutta melko täynnä baari nytkin. Wheat Double IPA, 7,5 %, hyvin samea. Pehmeä ja trooppishedelmäinen, aprikoosia ja persikkaa. Mallas tukee hyvin, ehkä makeutta vähän, mutta kokonaisuus pysyy kuivana kuitenkin, raikkaana myös. Ei paljoa katkeruutta. Gdańsk, Pułapka, 29.5.2022.
Browar PG4 Starogdańskie
Ruokailupaikaksi valikoitui nyt Central Hotelin panimoravintola, yllättävän paljon jengiä paikalla nyt. Oluessa 5,2 %, maltainen tuoksu. Maku myös, mutta ei kovin täyteläinen, hellesiksi ohuen puoleinen, peräkärryäkään ei ole. Flammkuchen ok. Gdańsk, Craft Beer Hotel Central, 29.5.2022.
Gościszewo Hipis
Siirtyminen Ansa-baaria vastapäätä olevaan Cafe Lamusiin. Aika vähän oluita tarjolla, päädyimme tuntemattomaan IPAa, jonka vahvuudeksi selvisi netistä vaatimaton 3,1 %. Lievästi samea, sitrusta, hiivaa, olisiko vähän happamuuttakin. Ei etikkaisella tavalla, kissanpissaakin. Makua löytyy näin kevyeksi olueksi, mutta ei sentään katkeruutta. Gdańsk, Cafe Lamus, 29.5.2022.
PINTA Atak Chmielu
Labeeryntin päällä katutasossa oleva elokuvabaari aukaisi ovensa. Muutama hanaolut täälläkin. Sain tynnyrin viimeisen tuopin AleBrowarin Rowing Jackista, joka oli valitettavasti etikoitunut juomakelvottomaksi. Ulkomailla tällainen tilanne on hankala, mutta päätin palata terassilta valittamaan asiasta. Pienen ihmettelyn jälkeen baarihenkilö suostui tarjoamaan tilalle juuri hanaan saamaansa PINTAn tuotetta. Tätä olen juonut vuosia sitten Krakovassa cask-versiona. Ruskeaa, maltainen tuoksu. Makukin samanlainen, ei kummoinen, mutta sentään kunnossa. Ei hedelmäisyyttä, mutta kuitenkin vähän katkeruutta. Gdańsk, Pub Polskie Kino, 29.5.2022.
PINTA Hazy Discovery Prague
Toisena kellaribaarin uutuutena PINTAn Hazy Discovery P. Olen aiemmin juonut Portland-versiota, joten jospa tämä sitten oli Prague, jossa yhteistyökumppanina Sibeeria. 6,5 %, Azacca, Simcoe ja Vic Secret. Samea on, dänkkiä, kannabista, raikasta, kuivaa. Tuoretta, kirpeää hedelmäisyyttä. Laatukamaa hillityllä jälkimaulla. Gdańsk, Labeerynt, 29.5.2022.
Birbant Hopsbant Fresh IPA
Muut craft-baarit eivät vielä klo 12 auki, joten paluu Labeeryntiin. Oluet hieman vaihtuneet edellisvierailun jälkeen. Birbantin uutuudessa 6,7%, 80 IBU, Zeus, Simcoe, Amarillo, Centennial. Samea, kissanpissaa ja herukkaa tuoksussa. Sitrusta ja trooppistakin hedelmää raikkaasti. Nimenmukaisesti tuoretta, reissun parasta antia. Päätettiin skipata harkinnassa ollut vesibussireissu Westerplattelle toisen maailmansodan syntypaikalle. Sää ei vaikuttanut lupaavalta ja paikalla tuskin kovin paljon nähtävää, iso muistomerkki ja jotain entisöityjä juoksuhautoja. Gdańsk, Labeerynt, 29.5.2022.
Bytów West Coast IPA
Solidaarisuus-fiilistelyä telakan portilla, kommunismin lopullisen romahduksen symboli pistää mietteliääksi. Rantakadun turistikahvilan terassilla pullosta lähikaupungin IPAa, 6,3 %, Cascade, Citra, Mosaic, Equinox, Centennial. Kirkasta ja ruskeaa. Maltainen, kuiva, katkeruus kohdallaan. Ei raikasta ja hedelmäisyys siis puuttuu. Gdańsk, Pociąg do, 29.5.2022.
sunnuntai 29. toukokuuta 2022
Browar Amber Grand Imperial Porter
Hotellibaarin tiskin alta löytyi jokseenkin yllättäen balttiporteria lähiseudulta Kolbudysta. 8,0 %, styl porter bałtycki. Mustaa olutta, beigeä vaahtoa. Hieman lakritsaa, pehmeää, paahtoakin on, mallasta runsaasti. Makeahkoa kokonaisuutena, mutta olihan tämä positiivinen yllätys kaikin puolin. Gdańsk, Hotel Scandic, 28.5.2022.
Okocim Jasne Okocimskie
Hotellin baarissa vielä pitkän päivän purkamista. Vaaleaa lageria, kuivaa ja maltaista. mutta melko pahvistahan tämä on. Gdańsk, Hotel Scandic, 28.5.2022.
Zwierzyniec Lager
Paluu Veikselin toiselle puolen, nostosillan laskeutumista joutui odottamaan, Veikselin ylitys on Gdańskissa todellakin yllättävän hankalaa. Päivän toinen ateria aamiaisen jälkeen, melkoisen tummaa vaaleaa lageria cotoletta alla milanesen kyytipoikana. Neutraali tuoksu, alkoholipitoisuuskin jäi epäselväksi. Maltaista, kohtuullisen täyteläistä, ei ole mautonta. Ei sentään jälkimakua. Gdańsk, Trattoria Al Dente, 28.5.2022.
lauantai 28. toukokuuta 2022
Brovarnia Porter Bałtycki
Gdańskissa on yllättävän vaikea päästä Veikselin yli, mutta jonkinlaisen väliaikaisen kehitelmän kautta pääsimme Brovarnia-panimoravintolaan. Vain kolme omaa olutta tarjolla, balttiporterissa peräti 8,5 %, mustaa on, hyvä vaahto. Makeaa, paahdetta, lakritsaa, suklaata, puhtaasti toimii. Itse ravintola aika geneerinen ruokapaikka, paljon saksalaisia paikalla. Gdańsk, Brovarnia, 28.5.2022.