torstai 10. elokuuta 2017

Level Eleven -olutmaistelutilaisuus #4






Level Eleven -yhteisön maistelutilaisuuksissa on päässyt tutustumaan erilaisten käsityöläismiljöiden ilmapiiriin, mutta tällä kertaa tapahtuma sijoittui Alppilan Lenininpuistoon. Yhden maailmanhistorian verisimmän diktatuurin pystyttäjän kunniaksi nimetty kallioinen puisto kylpi upeassa kesäillassa ja enpä ollut ennen näilläkään kulmilla käynyt. Teltta oli varmuuden vuoksi viritetty pöydän suojaksi ja maistelusessio pyörähti käyntiin. Vieraina oli muutama uusi kasvo kotiolutympyröistä, Lahden olutmediaduo Teemu ja Samuli sekä ekstratähtenä Ulkohuoneen Ilkka Sysilä. 

Startti oli uunituoreella Kellarikölschillä, joka ei ollut agendallakaan. Tuoksussa lievää happamuutta, mutta maku oli puhtaamman hedelmäinen. Käymistankki oli jossain vaiheessa kallistunut ja osa tuotteesta päässyt vuotamaan pois, joten jotain pikanttia oli ehkä olueen ilmaantunut. Ei tämä kölschiä muistuttanut, mutta ihan mukava hedelmäinen kevyt ale. Toisena oluena Red IPA #17, jota tuli maisteltua jo noin kuukausi sitten. Nyt olut tuntui vähemmän makealta ja  enemmän katkeralta. Hartsisuus pinnassa, pehmeämpi kokonaisuus pitäisi olla ideaalitilanteessa. 

Level Eleven lähestyy kaupallisuusvaihetta, mustalaispanimo on seuraava askel, neuvottelut käynnissä ensimmäisestä oluesta lohjalaisen UG:n kanssa. Se olut on luultavasti Dark Side of Ale #20, jota maisteltiin seuraavaksi. Maltainen luumuinen mausteinen tumma olut, 5,5%. Laktoosia mukana, varsinaisina mausteina raakalakritsaa ja sitruunaa. Lakritsa maistuikin reippaasti, olisi ehkä vaatinut hieman tukevampaa mallasrunkoa tuekseen. Jotain rasvaisuuttakin olin aistivinani. 

Session varsinainen yllättäjä #18b Leftover a.k.a. Pikkuveli -nimellä liikkunut tumma olut. Lievästi hapan tuoksu, sherrymäistä hedelmäisyyttä, melkein puukypsytettyä. Vahvuutta peräti 15,6%, joka oli saatu aikaan merkillisellä jäädyttämistä sisältävällä prosessilla. Valitettavasti huomioni harhaili tässä vaiheessa ja en saanut kunnolla selvää prosessista. Ehkä se tarkentuu myöhemmin. Pehmeä pyöreä hillitty maku, jossa tuoksun happamuus väistyi vähitellen kokonaan maussa. Hämmentävintä oli kuivuus ja alkoholin maun täydellinen puuttuminen. Ei ikäännytetty olut, aivan tuore tapaus. Saimme vielä mukaamme pienen lääkepullon saman oluen hieman erilaista versiota, jossa 15,1%. Tarkoitus antaa oluen kypsyä ainakin pari kuukautta. Tätäkin ehdittiin hieman maistelemaan, tuntui hieman makeammalta ja raskaammalta.  Jälleen kerran persoonallista laatukamaa ja kaupallista vaihetta on mielenkiintoista seurata jatkossa.

Ei kommentteja: