lauantai 5. lokakuuta 2024

Christiania Barcelona Haze















Päivätyökollegan suosituksesta tsekkasin pyöreän tornin Kööpenhaminan keskustassa. Muutama porras aivan ylhäällä, mutta voisi Volvolla ajaa pitkin kiertyvää väylää. Nyhavnin turistihelvetin läpi näyttävää siltaa pitkin Christianshavniin ja Christianiaan. Kävin Christianiassa joskus 90-luvulla, vaikuttaa nyt siistiytyneen kovasti. Tunnelma ei paljoa poikkea Konepajasta. Täälläkin panimo, en ole ennen käynyt, kymmenkunta omaa olutta. Hamppuoluita olisi ollut, mutta päädyin Kveik-IPAan, 6,5 %. Samea. Melko raikasta, ei kovin hedelmäinen, kuiva, hieman yrttinen. Yleisesti liian vähän makua. Istumapaikkoja vain ulkona. Kööpenhamina, Christiania Bryghus, 5.10.2024.

perjantai 4. lokakuuta 2024

Sante Adairius Rusty Tracks


Pohjois-Kalifornian Santa Cruzin kupeesta tupla-IPAa, 8,3 %. NZ Cascade, Motueka, Nelson Sauvin. Jopa NEIPAa piti olla, mutta hyvin kirkasta kamaa. Melko neutraali tuoksu. Maussa on monipuolinen hedelmävalikoimq, mutta mikään ei oikein kohoa erityisemmin esiin. Muutenkin maineikas olut jää kaikilla alueilla vähän puolitiehen, joten matkustussiirtymä lienee ollut merkittävä tekijä tämän oluen keskinkertaisessa maussa. Eihän tämä huonoa ole, mutta paljon enemmän oli syytä odottaa. Kööpenhamina, Taphouse, 4.10.2024.

Humleland Dark 'n' Hoppy




Päivän viimeiseksi baariksi valikoitui vanha kunnon Taphouse. Meininki ei näytä juuri muuttuneen, 61 hanaa. Monenlaista siis tarjolla. Päädyin kokeilemaan Aarhusista vahvaa india black alea, 7,7 %, 64 IBU. Kyseessä on Taphousen kotiolutkilpailun voittajan ideoima olut. Lähes mustalta näyttääkin. Paahteisuutta tuoksussa. Sitä on maussakin, mukaan tulee hedelmäisyyttä, oikein pehmeästi. Kuohkeaa on, selvästi päivän parhaita, jos ei nyt ihan ykkönenkin. Tässä on nimittäin katkeruuttakin vähintään kohtuullisesti. Huipputasoa monessakin mielessä. Tuntematon panimo, selvästi pitäisi joskus käydä Aarhus/Århusissakin. Kööpenhamina, Taphouse, 4.10.2024.

Alefarm What We Leave Behind




Taas ennenkokeilematon craft-baari Kööpenhaminan ydinkeskustassa. Siellähän yksi herrasmies nostaa kättäkin, kun otin ulkoa kuvaa. Sokkeloinen pienehkö systeemi, nyt en päässyt edes istumaan. Vain 12 hanaa, importteja paljon, mutta löytyi myös filosofisesti nimettyä olutta Tanskan huippuvalmistajalta. 8,5 %, tupla-IPA kaikkein klassisimmilla humalilla, Cascade, Chinook ja Columbus. Heizi tämä kuitenkin on, sitruksinen tuoksu. Hieman karkea pihkainen maku, Chinook pääsee jyräämään. Mielenkiintoinen hybridi, maistuu kyllä hyvältä west Coastilta, katkeruuttakin on mukavasti. Hieman pehmeyttä ja raikkautta mukaan, niin olisi lähellä täysosumaa. Miellyttävää kyllä näinkin. Kööpenhamina, Godt Øl, 4.10.2024.

Seagrove Public Copenhagen Mechanism






Hieman siirtymää kaakkoon Kööpenhaminan ytimessä. Hop House jokin uusi craft-baariketju täällä päin, ainakin Amagerissa toinen toimipaikka. Kööpenhamina-vakiona 20 olutta hanassa. Hyvin kompakti baari ainakin katutasossa. Tilaa ylhäälläkin. Tuntematon paikallinen valmistaja. 6,0 %, Citra, Bru-1, Motueka. Sameaa on, kevyehkö trooppishedelmäinen tuoksu. Suhteellisen pehmeää, mutta aika hillitty maku. Mikään ei oikein korostu perushedelmäisestä kokonaisuudesta. Ohueksi jää. Kööpenhamina, Hop House City, 4.10.2024.


Flying Couch Det Har Du Da! Det Har Jeg Da Ik'!






Reppu hotelliin, päivän ruokatankkaus random-pizzeriassa, Da Aldo, melko paksut reunat, mutta muuten rapeaa. Tonnikalaa ja rapuja. Sitten Kööpenhaminan "kantabaariini", Ørsted Ølbar on ilahduttavasti sinnitellyt hengissä covidin ohi. Pieni terassikin nyt ovensuussa. Paikka muuten kutakuinkin ennallaan, 16 hanaa, 10 Flying Couchilta. Ehkä tap takeover, ehkä pysyvämpi järjestely. WCIPAssa 6,4 %, Simcoe, Comet, Talus, Idaho 7. Täysin kirkasta ja kultaista. Sitrusta ja pihkaa, hyvin kuivaa. Kevyt peräkärrykin mukana. Miellyttävää. En tästä panimosta ole vuosien mittaan saanut oikein otetta, mutta tässä on kelpo olut. Kööpenhamina, Ørsted Ølbar, 4.10.2024.

Bad Seed Slice Of Sunshine






Ensivierailu maineikkaassa Peders-craftbaarissa. Ollut käsittääkseni välillä kiinnikin, mutta palannut eläväksi. Vaikea löytää ilman tarkkaa osoitetta. Ulkopuolella ei mitään kylttejä. Portaat laskeutuu taas puoli kerrosta alaspäin ja täälläkin 20 hanaa. Sokkeloinen baari kuitenkin selvästi miellyttävämpi kuin Bootleggers. Tai ainakin lämpimämpi. Jyllannista IPAa, 7,0 %, 65 IBU, Nelson Sauvin, Mosaic, Citra.  Nyt on lähes kirkasta keltaista olutta, ohut utu toki suodattamattomassa oluessa. Makeaa sitrusta tuoksussa. Maku on pehmeä ja makean hedelmäinen. Kuivuu vähitellen, oikein tasapainoinen, pieni katkeruuskin perässä. Kööpenhamina, Peders, 4.10.2024.

Dry & Bitter Wee Heavy






Tässä craft-baarissa kävin jo 2017, edelleen liikutaan Nørreportin aseman välittömässä läheisyydessä. Puoli kerrosta alas katutasosta, varjossa nyt ja koleaa. 20 hanaa, päädyin sattuneesta syystä wee heavyyn, koska Hagströmin vastaava on kohta valmista. 6,6 %, 23 IBU, Chinook-humalaa. Hagström on vahvempi, katkerampi ja välttää jenkkihumalia. Melko punaista kynttilävalaistuksessa, oikeasti ruskeampaa ja sameaa. Aromeissa makeaa maltaisuutta. Maku on kohtuullisen kuiva, mallasta ja hedelmää melko tasapainoisesti. Mutta jokin tukkoinen elementti myös, olut ei avaudu kunnolla. Kuivahko lyhyt jälkimaku. Ei kovin miellyttävää. Leipäisyyskin tuntuu. Kööpenhamina, Bootleggers, 4.10.2024.



Amager Surly Todd The Axe Man, hanaversio


Muistelin, että Surlyn Todd Haugille omistettu Amagerin katkeropommi olisi kirkas, mutta aika samealta se näyttää lähes 10 vuoden takaisessa pulloversiokuvassa. 6,5 %, 98 IBU. Herkules, Citra ja Mosaic. Tuoksussa kovasti sitrusta. Maku on parin kesyn sumukaljan jälkeen lähes tyrmäävä. Erittäin kuiva olut ja peräkärry jyrää suoraan yli. Tällaistahan NEIPAn(kin) olisi oltava, mutta näin katkerat ovat harvassa. Herukkaa ja sitrusta on miellyttävästi. Huippukamaa kyllä kaikin puolin. Muitakin asiakkaita saapui. Kööpenhamina, Amager Bryghus Taproom Nørreport, 4.10.2024. 



Amager Heavenly Hops Vaticinator







Tarkoitus oli juoda Skaalissa vielä toinen, mutta jokin nuorisoseurue tukki tiskin. Kulman takana Amagerin hanahuone oli jo avautunut, joten siirryin sinne. Nørreportin aseman vieressä vilkkaalla kadulla, ei muita asiakkaita. Nyt olisi aurinkoisella terassilla tarennut, mutta reppu vielä mukana, niin helpompi parkkeerata sisäpöytään. Miellyttävä sisustus, pitkähkö baaritiski. Amagerin etiketeistä tuttua taidetta seinillä. 11 omaa olutta hanassa, neljä vierailijaa. Heizissä 7,0 %, 9 IBU. Columbus ja jokin kokeellinen lajike ("Cryo Trial"). Kaunis samean keltainen ulkonäkö. Makeahko trooppishedelmäinen tuoksu. Hunajamelonia ja ananasta intensiivisesti. Makukin on makeahko, mutta kuivuu hieman loppua kohti, ei katkeruutta kuitenkaan. Raikkautta on, puhdasta tavaraa. Kööpenhamina, Amager Bryghus Taproom Nørreport, 4.10.2024.


Svendborgsund Andensortering





Kööpenhaminassa ei ole tullut koronan jälkeen käytyä ja nyt osui kohdalle sopiva vierailuviikonloppu. Heti Kastrupin kentällä olisi ollut Mikkellerin baari, mutta kävelin kylmästi sen ohi. Metrolla Nørreportiin, jonka vieressä Kultorvetilla Skaalin baari auki jo ennen puolipäivää. Turussa Skaal ei menestynyt, mutta täällä ainakin sijainti keskeinen. Iso terassi, mutta täälläkään ei kovin lämmintä enää. Sokkeloinen baari, 48 hanaa. Tuntematon panimo Svendborgista Fynin etelärannalta. IPAssa 6,7 %, 60 IBU, lievästi samea. Appelsiinia kuivasti ja raikkaasti. Lievää mausteisuutta, kevyt katkeruus. Tasapainoinen ja miellyttävä. Kööpenhamina, Skaal, 4.10.2024.