sunnuntai 13. lokakuuta 2024

Finnoon syysteisting 2024




































Jo joutui syysteistingin aika Finnon kartanossa, vaikka kaikkia kalentereita ei harmittavasti saatukaan synkkaamaan. Saarisen Matilla oli syyslomakiireitä, mutta pääsin Matias Kainulaisen ja Micael Näsen kanssa Janne Keskisarjan residenssiin. Puhtiin miniteistingistä sen takia, mutta itse asiassa tämähän oli raskaampaa kuin täydellä kokoonpanolla. Yhdestä tölkistä tai pullosta oli enemmän jaettavaa. Toki niiden pohjille jäi Jannelle digestiivejä ja saattoipa viemärikin saada osansa. Tarjontaa oli tuttuun tapaan laidasta laitaan, yli 30 yksilöä jälleen kerran.


Juva Ohra Ale, 5,0 %., pale ale, Magnum ja Mandarina Bavaria. Ensituntuma savolaispanimoon, sain tämän Timo Alasen kautta. Hyvin kirkas ja vaalea. Makea, ohut, lievää hedelmäisyyttä. Mauton, aivan liian vähän humalaa. Heller Aecht Schlenkerla Urbock Jahrgangsbier 2019, 6,0 %. Suodattamaton kypsytysversio tutusta klassikosta, viisi vuotta vanhaa siis. Jotenkin vaaleampi, kinkkua on tuoksussa. Täyteläinen maku, ehkä savuisuus hieman hiipunut. Salmiakkia, kuivalihaa. Tiivistynyttä tavaraa, mutta kuohkeus puuttuu. Tuore on parempi. Heller Aecht Schlenkerla Eiche Jahrgangsbier 2018, 8,0 %. Makeampi, ei savua. Hillitty, ei oikein kolise. Mieluummin tuoreena ottaisin tämänkin.


Smash Helsinki, 12%, russian imperial stout, Styrian Goldings. Join viime kuussa Rennesissä sikäläisen Smashin panimon olutta. Nyt omalaatuisesti Helsingille omistettu vahva stout, pippuria ja vaniljaa. Musta, makeaa ja vaniljaa, mutta ei sentään ihan onneton. Vähän kuivenee loppua kohti, pippurista ei suurempia haittoja. Kanadan meriprovinssista Nova Scotiasta halifaxilainen Stillwell Gosh, 5,4 %. Mosaic Dry-hopped White Wine Barrel Aged Farmhouse ale, pullotettu 2019. Nova Scotia. Vaalea ja samea. Hapan tuoksu,  hyvin hapan maku, satulanahkaa, tammisuutta. Raikas sour, tykkäsin. Ehdin jo hermostua, mutta lopulta saatiin sessioon ensimmäinen IPA. Ja vieläpä mahdollisimman maineikkaalta suunnalta. Vermontin superpanimon Hill Farmsteadin Society Solitude #6, 8,0 %, Mosaic, tölkitetty 08/20/2024. Ei kovin samea, "east coast IPA". Trooppista tuoksua voimakkaasti. Raikas makua, oikein hyvää, tasapainoa.


Närke Black Golding, Starkporter, 7,0 %, 40 IBU. Ruotsin modernilta klassikkopanimolta balttiporter, pehmeää, paahdetta, kuivaa. Vähän katkeruuttakin, ihan ok, mukava ryhdikkyys. Etko Factory Double Reveries of ... Motueka, 8,0 %. Micaelin tuomana uunituoretta kamaa Keravalta, uuden sadon Motuekaa tältä vuodelta. Samea, vaalea, trooppista hedelmää runsaasti, intensiivinen. Hyvää on, laatu pysyy. Parish Rêve Coffee Stout, 6,8 %. Kahvistoutia Louisianan cajun-alueelta. Mustaa, pehmeän kahvinen tuoksu. Sama jatkuu maussa myös, pehmeää, tasapainoa, pähkinää, ei katkeroa. Makeahkoa, ilman kahvia olisi tietysti parempi.


Keväällä Suvilahdesta kotiuttamani kolme eri kypsytysversiota barleywinesta pääsivät nyt maisteluun mukana. Stadin American Barleywine Apricot Brandy Barrel Aged, 9,0 %, vuoden verran tynnyrissä. Samea, ruskea, makean hedelmäinen tuoksu. Toffeeta, karamellisuutta, kevyttä hedelmäisyyttö. Kuivuu loppua kohti, tammen tuntumaa on. Ei kovin pehmeä, mutta hyvä juotavuus. Stadin American Barleywine Pineau des Charentes BA. Tässä astiana Cognacin alueen väkevän viinin tynnyri. Sama ulkonäkö, kuivempi tuoksu, vielä makeampi ja karkeampi, mauton. Stadin American Barleywine Triple Sec Barrel Aged. Sama toffeen tuoksu appelsiinilikööriversiossa. Nyt liian makea. Karkeaa, velä huonompi, kolmikon kehnoin. Yllättävän suuria eroja löytyi, aprikoosibrandy selvästi paras.


Brygghus 19 BABW. Ruotsin etelärannikolta Karlshamnista Rebel Yellin bourbontynnyrissä 10 kuukautta kypsynyt barleywine, peräti 14,3 %. Keskiruskeaa, puinen tuoksu. Bourbonin mukana tullut vaniljaisuutta makeahkosti. Hedelmäisyyttäkin on. Ihan ok, mutta liian makea. Selvä tasonnosto Stadin triosta, mutta barleywine-kiintiö alkoi olla jo täynnä. Azatis Brewing Lab Agrimi Honey Weiss Kreetalta, 5,0 %. Ruma ulkonäkö, makea tuoksu. Esteriä on, kuivahko, ei oikein tasapainoa. Vähän vetinen, hunajakin tulee hieman tunkkaisesti mukaan. Toinen Keravan uutuus Etko Factory Void, 7,3 %, Citra, Krush, Galaxy. Vaaleaa ja sameaa. Tuttu hieno trooppinen tuoksu. Sama korkea taso jatkuu. Sitrusta nyt, sopivasti makeuttakin, oikein näppärää.


Uutta pullomallia Espoon länsilaidalta. Espoon Oma Panimo Puutarhakaupunki West Coast IPA. 6,5 %. Melko kirkas, pihkaa ja sitrusta. Ei mikään huono, raikas. Varmaankin paras olut tältä panimolta. Heti perään Espoon Oma Panimo Juhannusmäki. 6,5 %, NZIPA, Rakau, Motueka, Moutere. Sameaa, trooppista hedelmää. Toimii, mukava hedelmäisyys. Ei katkeroa, mutta toimivaa kamaa tämäkin. Della Fonte Goodmorning, Mademoiselle! 8,4 %, double stout. Toscanasta terhakasta vaahtoa. Kahvia tuoksussa. Tuntui ihan aluksi hieman kuivalta, mutta makeutta vaahterasiirapista nousee hallitsemaan kokonaisuutta. Vohvelikastikkeena soveliasta Micaelin mielestä ja sellaiseltahan tämä tuntuu. 


Liverpoolista Azvex Scoop Blueberry Cheesecake, 6,0 %. Siis mustikkajuustokakkujäätelösour. Taisi olla ensimmäinen kohdalle osunut pastry sour. Tölkkiä piti ravistella kunnolla, sitten antaa viisi minuuttia rauhoittua. Silti paksua puuroa oli vaikea saada tölkistä lasiin. Tuoksu ihan mukava. Tosi paksu, makea, jälkiruokamainen, ei happamuutta. Tässäkö oluen tulevaisuus on? Juustokakku tuntuu vahvasti. Ei ole "perinteisen" oluen lähellä missään mielessä, makea pirtelö. Toipumisoluena Kaliforniasta Monkish Glow Glow, 8,6 %, Citra, Galaxy, Nectaron, Krush. Sameaa, trooppista hedelmää. Intensiivisyyttä, oikein hyvää oli. Alea Strange Brew Chloe Unity Lager, 5,0 %. Lievää utua kreikkalaisessa yhteistyölagerissa, Alea siis varsinainen panimi. Ruohoa, mallasta, raikasta. Vähän katkeroakin, puhdasta on, ryhdikäs suoritus.


Viisi vuotta sitten join Närkeltä kysymysmerkkioluen, nyt vuoroon huutomerkki, joka on barleywine. Närke ! Korn Vins Ale, 10,0 %. Samea, toffeeta tuoksussa. Mansikkaisen makea, ei oikein toimi, ei miellyttävää. Etko Factory Lady Cupcake #4. Mustaa, korvapuustin tuoksua. Kanelipullaa nestemäisessä muodossa. Ei liian makeaa kuitenkaan, mutta ei minun tyyliä. Varmaan ihan hyvää valitsemassaan tyylisuunnassa. Blood Brothers Balam, imperial stout Torontosta, 12,9 %. Paksua ja mustaa,  viskitynnyrin tuntua. Kuivaa, kahvia ja suklaata. 12,9 %. Toimii pehmeästi, vaikka makeaa on.


Espoon Oma Panimo Cheers from Lystimäki. 6,5 %, maibock. Maltainen tuoksu, ihan puhdas maku. Panimo tuntuu petraavan kovasti. Selvästi parempia tänään ollut kuin aiemmin. Retimi Red Ale, 5,3 %, Kreetan Rethymnonista punainen olut. Heikko tuoksu ja vaisu maku. Todella vetinen ja pahvinen, ei maistu millekään. Root + Branch A Thousand Plateaus, 8,6 %, Motueka ja Nelson Sauvin, tölkitetty 07/31/24. Sameaa, trooppista hedelmää. Hienolta maistuu, samettisen pehmeää. Ei kuitenkaan niin raikasta kuin Factoryn uutuudet, luonnollistakin. 


Collective Arts Voodoo Origin Of Darkness. Ontarion panimon kumppanina ollut Voodoo Brewing Pennsylvaniasta. Vahva maustettu stout, 11,5 %, bourbon-tynnyrissä 21 kuukautta. Mustaa, tammea tuoksussa. Makeaa pähkinää, vaniljaa, pehmeää, ei kuitenkaan liian makeaa. Kanelia, ikä tuntuu, en innostunut. Wasa Brewery Dark Heart, 7,7 %, 65 IBU. Musta, vähän karkeaa, kuivaa, pehmeää, ei erityisen mausteista. Kohtuullisen miellyttävä kokonaisuus silti. Session päätteeksi kaksi romanialaista vahvaa pläjäystä. Blackout V-DB, 15,0 %. Alkukypsytys Widow Jane -tynnyrissä vuoden ajan, sitten toiseksi vuodeksi Jack Daniel'siin. Hyvin mustaa, puumaisuutta. Pehmeää, paksua, täyteläistäkin. Viinaa tulee kuitenkin mukaan. Hop Hooligans Mat Øl Maple Bourbon BA, 13,0 %. Puhdasta, makeaa ja siirappista. Hyvin makeaa, en tykännyt.


Raskas setti, mutta saatiin käytyä läpi. Kiitoksia taas kerran, seuraavan kerran ehkä vasta ensi vuonna. 


Ei kommentteja: