Pitkän tauon jälkeen lopputurnaukseen palannut Kolumbia tuntui karsintojen päättyessä vahvalta haastajalta, mutta sitten superhyökkääjä Radamel Falcao loukkaantui ja ennakko-odotukset romahtivat. Kiinnostava joukkue silti, ryhmässä mukana mm. 42-vuotias maalivahti Mondragon ja valmentajana argentiinalaislegenda José Pékerman. Joukkue meni nopeasti johtoon Armeron kimmokelaukauksella, mutta sitten peli hieman hyytyi. Kreikan tasoista joukkuetta vastaan olisi pitänyt pystyä parempaan. Toisella jaksolla vielä kaksi maalia, hyvä tulos, mutta ei täysin vakuuttavaa. Kreikka ei ollut niin passiivinen kuin Rehhagel-kautena, mutta taitoa ei ole hyökkäyspäässä. Kymppipaikan James Rodriguez ottelun hahmo, joukkue voi edetä pitkällekin, jos intoa löytyy enemmän. Suomalaisselostaja tuntui sekoittavan kolmannen maalin jalkapohjalla syöttäneen Juan Cuadradon ääntämyksen perusteella Meksikon Andrés Guardadoon.
Jo toinen Etelä-Afrikan semifinalisti otti pahasti turpiin. Costa Rican voitto oli todellinen sensaatio. Uruguay säästeli toipilas Luis Suárezia ns. helppoa joukkuetta vastaan. Todellisuudessa Suárez tuskin oli pelikykyinen, koska ei tullut vaihdostakaan mukaan. Uruguay oli todella aneeminen, henkisellä puolella täytyi olla valtavia ongelmia, viime kisojen stara Forlán oli täysi nolla. Taas suhteellisen kevyesti tuomittu pilkku vei kuitenkin Uruguayn taukojohtoon. Toisella jaksolla Uruguay lamaantui entisestään, täysin halutonta touhua. Costa Rica rankaisi tyylillä, 21-vuotias Joel Campbell tasoitti topparien keskeltä, johtomaali tuli paitsiosta vapaapotkun jälkeen, mutta tälläkään kertaa tuomarivirhe ei ratkaissut tulosta. 80. minuutilla Costa Rican valmentaja Jorge Luis Pinto teki merkillisen liikkeen. Pois joukkueen tähti ja kapteeni, PSV:n keskikenttämies Bryan Ruiz, tilalle hyökkääjä Marco Ureña. Siis sensaatiomaisessa johtotilanteessa tällaista. Pinton nerokkuus paljastui neljä minuuttia myöhemmin, Campbell vapautti Ureñan läpiajoon ja mies sijoitti kolmannen Musleran taakse. Ureña pelaa Etelä-Venäjällä Krasnodarissa ja näyttää aivan Meksikon kisojen tähdeltä Igor Belanovilta. Selostajalegenda Tapio Suominen nimitti toistuvasti Costa Ricaa piskuiseksi. Costa Ricassa on asukkaita 4,5 miljoonaa, Uruguayssa 3,3 miljoonaa. Jalkapallossa Uruguay on tietysti jättiläinen ja jatko menee tässä lohkossa mielenkiintoiseksi.
Manauksen (Manausin?) kosteassa kuumuudessa pelatussa Italia-Englanti -matsissa tuntui, että vasta nyt ammattilaiset astuivat areenalle. Niin kurinalaista taktista peliä molemmat joukkueet harrastivat, silti varsin nautinnollisesti ja aktiivisesti tilanteita luoden. Hodgsonin Englanti oli positiivinen yllätys, hyökkäyspäässä Liverpoolin vikkelät Sterling ja Sturridge kohtuuvireisen Rooneyn kanssa loivat parasta englantilaisilmettä sitten Gary Linekerin päivien. Varsinkin Sterling vakuutti, mutta taitotaso muissa rooleissa vähäisempää, Italia näytti koko ajan paremmalta. Pirlo ja Balotelli huippukunnossa, samoin Candreva, Marchisio ja uudet tuttavuudet Verratti & Darmian. Chiellini tuntui kömpelöltä laitapakkina, mutta ei joukkueessa erityisiä heikkouksia tunnu olevan. Syntyi kauniita maaleja, Candreva-Pirlo-Marchisio -kulmapotkukuvio onnistui kuin Strömsössä. Englannin vastahyökkäys Sterling-Rooney-Sturridge sekin oppikirjasta. Ottelun ratkaisi Balotellin arvaamaton taiteellisuus, jolla Italia siirtyi uudelle ulottuvuudelle taktiikan ja tekniikan tuolle puolen. Ensin hieno nosto yli Hartin, Jagielka ehti väliin. Sitten maaginen puskumaali Candrevan syötöstä. Pirlon vapaapotkukin kopsahti rimaan yliajalla. Italia näyttää kykenevältä lyömään kenet tahansa, jos 35-vuotias Pirlo jaksaa loppuun asti.
Norsunluurannikon ja Japanin välinen matsi Recifessä pelattiin niin armottomaan aikaan, että näin siitä vain koosteen. Laatujoukkueita, mutta ei mitään ihmeellisyyksiä tai dramatiikkaakaan. Ilman Drogbaa aloittanut Norsunluurannikko oli vaikeuksissa, Japani teki vartin kohdalla maalin Keisuke Hondan yksilösuorituksella. Japani näytti karvaavan korkealta johtotilanteessakin, mutta peli vaikutti laiskavauhtiselta. Drogba tuli sisään tunnin kohdalla ja heti syntyi tulosta, vaikka hän ei suoraan maalitilanteissa. Kaksi Aurierin keskitystä oikealta, Bony ja Gervinho puskivat sisään, jälkimmäisessä Japanin maalivahdin virhe. Kummallekaan joukkueelle ei oikein voi suurempaa menestystä ennakoida.
sunnuntai 15. kesäkuuta 2014
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti