maanantai 30. kesäkuuta 2008

Saksa - Espanja 0-1

Odotetusti varovaisen alun jälkeen Saksa innokkaampi, Klose oli saada paikan Sergio Ramosin virheestä ja Ballack huijasi Puyolin, mutta ei tilannetta. Varttitunnin jälkeen Espanja sai koneen käyntiin ja Metzelder oli jo pistää omiin. 23. minuutilla Torres jo puski tolppaan Mertesackerin päältä. Capdevilan käteen pallo alueella 29. minuutilla, mutta tuomari ei viheltänyt. Sitten ilmassa roikkunut maali realisoitui, 33. minuutilla Fabregasin vaarattomalta näyttänyt syöttö puolustuksen keskelle, Torres huijasi hölmöilevän Lahmin ja vastaan höntsyilevän Lehmannin, pallo verkkoon. Silva hukkasi vielä pari paikkaa, mutta Saksakin loi lopussa joitakin paikkoja.

Toisella jaksolla Löw teki ratkaisevia virheitä. Maalitilanteessa epäonnistunut Lahm pois ja keskinkertainen Jansen tilalle. En ymmärrä, Jansen ei saanut hyökkäyspäässä mitään aikaan ja Podolskin toimintakyky samalla eliminoitui. Espanja hallitsi toista jaksoa alusta alkaen.
Ratkaiseva Löwin virhe ottaa 58. minuutilla Kevin Kuranyi kentälle. Olen nähnyt niin paljon Kuranyin Bundesliga-pelejä, että on helppo arvioida mies yhdeksi Euroopan huonoimmista hyökkääjistä. Kuranyin saldo pelissä: puoli tuntia harhailua taustalla, 85. minuutilla paha rike omassa päässä (Xavi hukkasi vapaapotkun), 87. min. paitsio, 88. min. varoitus. Podolskin ohella myös Schweinsteiger pelissä täysin ulalla, vapaapotkutkin epäonnistuivat. Ballack yritti, tunnin kohdalla sai hyvän paikan Puyolin virheestä, vähän ohi. 66. minuutilla Silva teki kevyen headbuttin Podolskille, tuomari ei huomannut, mutta Aragonés otti varmuuden vuoksi riskitekijän pois kentältä. 81. minuutilla Sennalla oli avopaikka, mutta ei osunut palloon. Lopussa ei Espanjalla mitään hätää, Saksa oli todella vaisu. On melko harvinaista, että turnauksen paras joukkue voittaa, viimeksi EM-kisoissa taisi käydä näin 1984, kun Ranska voitti.

Radioselostaja Lehtinen oli taas pahasti pihalla, en ymmärrä miksi Yle ei voi ottaa kansainvälistä otetta "selostukseen", oikeissa jalkapallomaissa tv-selostajat pysyvät hiljaa kun palloa pelataan, antavat katsojien keskittyä peliin ja kommentoivat sitten katkoilla jälkeenpäin nähtyjä tilanteita. Lehtinen jopa missasi Klose-Gómez -vaihdon ja odotti Löwiltä 10 minuuttia myöhemmin ratkaisevaa jäljelläolevaa vaihtoa. Valencialaista Manoloakin Lehtinen luuli madridilaiseksi. Kommentaattori Reinin otteet hieman paranivat turnauksen lopulla, mutta edelleen lapsellista väkivallan ihannointia ja tänään liian selvästi sympatiat Saksan puolella.

Näin Luis Aragonésin ensi kerran 15.5.1974, lähes 36-vuotiaana pelaajauransa melkein viimeisessä ottelussa, Euroopan Cupin finaalissa Atlético Madrid vastaan Bayern München, härkämäinen hyökkääjä Aragonés teki Atléticon johtomaalin jatkoajan lopulla, mutta tyypillisesti Schwarzenbeck tasoitti, uusintaottelun Bayern voitti 4-0. Hieno viivästynyt kosto saksalaisille tänään Aragonésilta, en tiedä miettikö mies tällaisia. Espanjassa oli ennen kisoja lähes kansannousu, kun Aragonés jätti joukkueesta pois Real Madrid -jumala Raulin. Espanjan peli olisi kärsinyt pahasti, jos Raul olisi ollut mukana.