tiistai 13. syyskuuta 2016

Laitila Tuomas APA

Toinen Laitilan näytepakkauksen uutuuksista on tämänvuotinen Tuomas-olut. Laitila on viime vuosina tehnyt oluen yhteistyössä Hyvän Tuomaan kanssa, tämä tunnustushan annetaan vuosittain olutkulttuurin hyväntekijälle. Viime vuonna se oli Sinebrychoff-veteraani Esko Pajunen. Tämänvuotinen Tuomas on siis American Pale Ale, tämäkin vain 4,5%, EBU 36, sinkkuhumalana mielenkiintoisesti Pekko. Lisäerikoisuutena Laitila kertoo kyseessä olevan etuvierreolut, tässä ei ole käytetty mäskin huuhteluvettä. Itse asiassa juuri tämä huuhteluvaihe on itseäni askarruttanut, mutta enpä ole siitä mitään numeroa tullut nostaneeksi. 

Varsin samea vaaleanruskea olut, tuoksu kohtuullisen neutraali, ehkä karamellia. Maku on pehmeän maltainen, yllättävän makea, hedelmää ei käytännössä ollenkaan. Takasuora on kohtuullisen pitkä, katkeruutta ei ole kaihdettu. Parkkiintuneen hopheadinkin on nostettava peukkua. Maltainen ja katkera olut kuulostaa hekumalliselta, mutta makeus ja ohuus syö kuitenkin rottamaisesti nautintoa alemmaksi. Hyvin tuoretta ja puhdasta kamaa, Laitilaa pitkään riivanneesta hernekeitosta ei tämän illan näytteissä ollut häivähdystäkään. Vaikea sanoa, mitä etuvierre tuo mukanaan. Pitäisi verrata samaan olueen, jossa huuhtelu mukana.

1 kommentti:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Tässäkään tapauksessa valmistaja ei pyrkine "harkitusti" ja, tahi "kaupallisista syistä" tekemään kelpo raaka-aineista kehnoa olutta.