torstai 29. syyskuuta 2016

Sonnisaari Tippa, 09/2016


HOK-Elannon olutbaareissa kotimaisten panimoiden laaja esittely. 17 baaria, jokaisessa noin neljä olutta valitulta panimolta. Ølhus Helsingissä oululaisen Sonnisaaren oluita. Osittain sattumalta mukana erityyppisiä IPOja. Sessio-IPA Aprikosmos, amber IPA Meripihkatappi, perus-IPA Paska Kaupunni ja tupla-IPA Tippa.

Sateinen ilta, saavuin Taka-Töölöön raideliikenteellä leffan jälkeen. Sonnisaaren maestro Timo Kanniainen oli paikalla esittelemässä tuotteita. Ei kovin täyttä baarissa, sää varmaankin verottanut. Kolmea kevyempää olin jo ehtinyt maistella kesän SOPP-festivaaleilla, joten valitsin heti kärkeen vahvimman variaation. Tippa-DIPAn ensikokemus oli keväällä Kööpenhaminan CBC-festivaalin varjotapahtumassa, mutta nyt käsillä uusi ja hieman muunneltu keitto. Vahvuus noussut 8,8-prosenttiin, humalareseptissäkin muutoksia, esim. katkeroaineina Columbus ja hiilidioksiuutetta Nuggetista. Timpan mukaan uusi Tippa joutui maailmalle aavistuksen raakana, noin kolme viikkoa kypsyneenä.

Varsin kylmä tarjoilu, tuoksuun kohoaa hailakasti trooppista hedelmää, mutta aromaattisuus edelleen varsin lievää Sonnisaaren tapaan. Hyvin paksu täyteläinen viskositeetti, vastaavaan törmää yleensä vain vahvoissa stouteissa. Pehmeää hedelmää on maussa, hyvin kuiva runko ja kohtuuttoman katkera takaisku. Jo keväistä Tippaa arvioin Sonnisaaren katkerimmaksi, mutta nyt mennään vielä pitemmälle.  Alkoholi ei tunnu, muutenkin hyvin puhdas. Lämmetessä ehkä lievää kipsisyyttä tai hartsisuutta tai kalkkisuutta tulee esiin, se ei ole tunkkaisuutta, mutta askel sinne päin. Timo epäili tietävänsä mitä tarkoitan ja hänellä oli näkemyksiäkin, mistä vivahde voisi johtua. Tämä mahdollisesti negatiivinen piirre ei sinänsä häirinnyt nautintoa, ostin vielä kaksi muutakin Tippa-annosta, yhteensä litran verran. Näinkin täyteläisellä oluella voi siis olla sessioitavuutta. Joidenkin mielestähän IPOjen kaltaista katkeraa olutta ei voi juoda yhtä tai kahta annosta enempää, mutta olen itse täysin eri mieltä. Juuri katkeruushan saa janoamaan lisää juomaa.  Ølhus Helsinki, 28.9.2016.

Ei kommentteja: