maanantai 13. elokuuta 2018

Saimaa Brewer's Special California IPA 2018

Saimaa Brewing Company myönsi äskettäin, että Mikkelin panimossa ei ole aromihumalointi koskaan onnistunut. Sehän on kyllä kuluttajapuolellakin huomattu. Samalla kuitenkin luvattiin, että prosessi on lopulta saatu kuntoon. California IPAssa on nyt tölkki vaihtunut ja vahvuus noussut 5,5 prosenttiin, joten tässä mitä ilmeisemmin on jo lopputuotetta uudella systeemillä. Dry-hopped lukee reilusti heti nimen alla ja kuivahumalana on Mosaic. Muuten keitossa mukana Columbus, Cascade, Citra ja Chinook, joilla on päästy EBU-arvoon 44.  

Otin oluen maistoon tyypillisessä käyttötilanteessani eli juoksulenkin palautusjuomana. Kirkas vanhanajan IPAn tummankeltainen väri, hyvä kuohkea vaahto. Nyt tuoksua on kieltämättä täysin eri lailla kuin aiemmin. Havunneulaset ehkä eniten esillä, mutta sitrushedelmääkin voimakkaasti. Maussa on hiilihappotaso oikeassa kohti, raikasta hedelmäisyyttä löytyy, vaikka pihkaisuus ehkä tässäkin leimallisin ominaisuus. Katkeruutta on suunnilleen EBU-lukeman lupaava määrä, eli selvästi alakanttiin. Tuoreutta ja kuohkeutta on, vaikka runko tietysti jää kovasti ohueksi. Se on ymmärrettävää, koska eihän tässä olla kuin sessio-IPAn ominaisuuksissa. Ei Saimaa turhia lupaillut, pahvisuus ja tunkkaisuus on saatu kitkettyä pois ja olut on saatu raikkaaksi. Makuja saisi olla vielä korostetummin, mutta suunta on erittäin hyvä. Ostopaikka Helsinki, Vallilan S-Market.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt jos koskaan tarvitaan Kusettajan kommentteja!

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Aromihumalan fragranssin raikkaus ja tuore terävyys edelleen kateissa; seisoneen teen oloista aromiltaan. Kuten aiemmissakin IPOissa, katkeronsa ei ole miellyttävää, vaan kitkerää "kitkeroa", vähän kuin käytettyä teepussia lutkuttaisi.

Ilkka Sysilä kirjoitti...

... Mitä tämän tyyppisen oluen raikkauteen yleensä ja erityisesti humalan fragranssiin ja sen säilymiseen/säilömiseen tulee, kannattaa verrata Olvin omiin ja erityisesti siellä pantuihin "Stadin" vastaaviin. Samaa suosittelen katkeron ja jälkimaun miellyttävyyden suhteen.

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Ja mitä tulee tuohon viittaamaasi riemastuttavaan videopätkään, reilun myöntämisen sijaan panimoa "luotsaavan" toimitusjohtajan väkinäinen venkoilu tuo pikemminkin mieleen koukussa kiemurtavan onkilieron.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta tölkin hinta jo tekee siitä juomisen arvoista, 1,14e/kpl on halvenmaa kuin lähdevesi...