tiistai 18. joulukuuta 2018

Artezan Panie, Co Pan?

Eilen tapaamani Antti J. Jokinen lahjoitti tuliaispullonkin, NEIPAa Varsovan länsipuolella sijaitsevasta panimosta. Artezan ennestään tuttu, se oli tehnyt ensimmäisen oluen, jonka join Puolan maaperällä vajaat kolme vuotta sitten Krakovassa. Citra ja Mosaic, 6,0%, WLP066 London Fog -hiivaa. Ei enää kovin tuoretta, mutta Antin mukaan oletettavasti vielä kunnossa. Oluen nimi jonkinlainen sanaleikki. Antti sitä hieman selitti, mutta ehdin jo unohtaa. Google Translate ei taida oikein avata pointtia. Toimii tosin kohtuudella suomeksikin Panit sopan?

Melkoista soppaa tämä nimittäin on. Todella sameaa, keskikeltaista mehun ulkonäköä, isokuplainen höttöinen vaahto, joka kuitenkin melko kestävää. Tukkoiseenkin nenään tuntuvaa sitrusaromaattisuutta.  Maku on hedelmäinen, varsin raikaskin, melko runsaasti hiilihappoa, hyvin kuiva. Maku jatkuu ilahduttavasti takapenkille asti, katkeruutta on lähes tarpeeksi mukana. Makua on kaikin puolin runsaasti, mutta tasapainoisesti. Ei tässä oikein mikään osa-alue pahasti horjahda. Mallasrunkoa voisi nostaa, mutta NEIPAssa silläkään ei niin väliä. Hiilihappoja voi vähentää hölskyttelemällä olutta, kuten äskettäin opin HIMA-hemmoilta. Varsovassakin pitäisi ehtiä käymään, hyvää kamaa sielläkin tarjolla.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hei Ari, oli tosiaan oikein mukava tavata ja turista kaikesta mahdollisesta! Nyt olen jo Varsovassa ja takaisin Suomeen tulen keväämmällä. Eiköhän jotain mielenkiintoista tartu taas mukaan.. Täytyy vaikka järjestää pienimuotoinen Puola tasting sitten. Ko. oluen sanaleikki ei ihan täysin avaudu minullekaan mutta periaatteessa se kääntyy."Herra, kaikki hyvin herra?" eli leikittelee Puolan formaalilla kielellä. (Pan on Herra puolaksi joka sitten taipuu Panie:ksi ilmeisesti koska on kysymys.)
Artezan julkaisee aika paljon vastaavia one-off kokeiluita ja niiden nimet ovat aina hyvin outoja. Edellinen oli kutakuinkin suomennettuna:"Lukiossa olin pingis-mestari" Ollaan yhteyksissä ja rattoisaa joulua! Antti

Ari Juntunen kirjoitti...

Kiitos samoin!

Lukiopingiksestä tuli mieleen, etten itse ollut mestari, mutta pelasin sellaista vastaan Vaalan yläasteella. Vuotta alemmalla luokalla vaikuttanut Mika Pyykkö hallitsi sitten suvereenisti suomalaista pöytätennistä 1980-luvun lopulla. Samainen Pyykkö saavutti absurdisti 2008 Paha Nuutti -tittelin olutkulttuurin vahingoittajana!

Unknown kirjoitti...

Maailma on pieni.. ;)