perjantai 21. lokakuuta 2022

Andri Dontšyk: Kysnevyi holod

 Neuvostoliiton puna-armeijalla, ja laajemminkin venäläisillä armeijoilla, on ollut maine, jonka mukaan siellä sotilaita, varsinkin alokkaita, simputetaan ja pahoinpidellään. Asialla on nähty olevan suora yhteys venäläissotilaiden toistuvasti tekemiin sotarikoksiin. Nyt tuli Reginassa pyörivässä ukrainalaisen elokuvan teemassa vastaan leffa vuodelta 1991, jonka aiheena on juuri sotilaskoulutus Neuvostoliiton viimeisillä hetkillä. Kyseessä oli yksi silloin juuri itsenäistyneen Ukrainan ensimmäisiä elokuvia. Elokuvan nimi on englanniksi Oxygen Starvation ja happinälkiintyminen kuvaakin teosta hyvin. 


Vanhan sanonnan mukaan Venäjällä kaikki on paskaa paitsi kusi. Dontšykin elokuva tukee käsitystä, paskan löyhkä suorastaan vyöryy valkokankaalta katsomoon. Ehkä sentään muitakin sävyjä erottuu, Venäjä on myös liejua, mutaa, kuraa, häikäilemätöntä korruptiota, päihteiden käyttöä, ahdistusta, epätoivoa, nöyryyttämistä, sadismia ja väkivaltaa. Ollaan syrjäisellä kasarmilla masentavassa syksyisessä ympäristössä 1990. Ehkäpä Ukrainassa, ainakin ukrainalainen nationalismi mainitaan ja ukrainan puhumisesta rangaistaan. Päähenkilön loputonta rääkkäämistä on raskasta seurata. Minkäänlaista valopilkkua tai toivon kipinää elokuva ei tarjoa. Mieleenjäävä elokuva kyllä on, eikä ole vanhentunut hetkeäkään, pikemmin päinvastoin. 



2 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Eihän tässä voi oikein muuta kuin kirota Euroopan historian ehken merkittävimmän taloudellis-kulttuurisen hankkeen, Operaatio Barbarossan (1941-1945) kusahtamista, saatana!

Ilkka Sysilä kirjoitti...

... vaikka onnistumisen edellytykset nyt takuuvarmat, uusintaa tuskin nähdään, saatana!