perjantai 12. joulukuuta 2025

Hagström Rajatapaus Export Stout, julkistus








Hagström-oluiden julkistuksissa on ollut pientä ennakkohämminkiä useamman kerran. Niin kävi tälläkin kertaa Lappeenrannassa tehdyn ensimmäisen Hagström-stoutin kanssa. Huomasimme keskiviikkona, että kuljetusfirma oli jotenkin saanut päähänsä, että Lappeenrannasta saapuvat Hagström-kegit toimitetaan Oluthuone Hakaan vasta perjantaina. Julkistus oli siis torstaina. Kegit olivat kuitenkin jo pääkaupunkiseudulla ja meillä oli kuljetusfirmaan suora kontakti olutskenen ytimessä olevan harrastajan kautta. Erilaisten vaiheiden kautta asiat etenivät siihen,että kuljetusfirma soitteli torstaiaamuna ravintoloitsija Amitille sopiakseen oluiden toimittamisesta. Pitkän työrupeaman jälkeen Amit tietysti nukkui sikeästi tässä vaiheessa. Toki hänet saatiin hereille ja kaikki näytti järjestyvän. Saavuimme Nyforsin Arin kanssa Hakaan tuntia ennen vieraiden saapumista. Hakan hanajärjestelmästä toinen puolisko ei toiminut kaasun loppumisen takia. Hagström-hana viritettäisiin sille puolelle, mutta ei hätää, ravintolapäällikkö Will oli hakemassa lisäkaasua. Miestä ei kuitenkaan kuulunut ja selvisi, että hänen autonsa oli tehnyt tenän kaasureissulla. Lopulta Will sitten hölkkäsi sisään kaasupullo olalla ja kaikki periaatteessa alkoi olla kunnossa. Tällä välin oli vielä ilmaantunut uusi ongelma, kommunikaatiokatkosten vuoksi noin 30 hengen seurue oli asettunut Hakan ylemmälle tasolle, joka oli varattu Hagström-vieraille. Seurue saatiin kuitenkin häädettyä paikalta, käsittääkseni täysin ilman väkivaltaa. 


Tällä kertaa emme ehtineet käydä Lappeenrannassa maistamassa lähes valmista olutta ennen julkistusta. Toki luotimme Tujun henkilöiden välittämiin arvioihin ja eihän nyt Tuju voi epäonnistua oluen teossa. Mutta sain vedettyä mustan oluen huulilleni ensimmäisen kerran 15 minuuttia ennen julkistustilaisuuden aloitusta klo 15:45. Paahteinen tuoksu, hieman mausteisuuttakin, varsin hillitysti. Maussa ei sitten enää hillintää, täyteläinen paahteinen ja kahvinen maku, lähes paksusti. Hedelmäisyyttä myös, lähinnä kuivattua luumua, ehkä vähän lakritsa-aromejakin. Mutta ehdottomasti kuivasti,myös Hagströmille tutu katkeruus viipyilee pitkään jälkimaussa. Ei niin räväkkänä kuin monissa aiemmissa Hagströmeissä, paksu paahteisuus leikkaa sitä, mutta silti hyvin leimallisesti. Uusi Hagström-olut tuntuu menevän aina top-kolmoseen, niin tälläkin kertaa. Oikein onnistunutta tavaraa ja juuri sellaista kuin tavoiteltiin.


Vieraita alkoi saapua ja tilaisuus alkoi rullata tuttuun tapaan alkuhämminkien jälkeen. Hakassa oli vielä jäljellä pari viikkoa sitten julkistettua Hagström Schwarzbieriä ja monet vieraat kokeilivatkin näitä kahta mustaa olutta rinnakkain. Paljon samoja elementtejä, mutta kuitenkin hyvin erilaisia oluita. Rajatapaus on ensimmäinen Hagström-olut, jota viedään Suomen ulkopuolelle. Export-nimikin toki jo siihen velvoittaa. Tuju vie olutta Tanskaan muiden Tuju-tuotteiden mukana. Saattaapa vielä Hollanti ja Romaniakin menettää Hagström-neitsyytensä. Toki 1000 litran erästä ei riitä olutta suurempaan markkinoiden valtaukseen. Tujun Jukka Mononen pääsi sovitusti paikalle klo 17 ja kerroimme taas tuttuun tapaan hieman oluen taustoista. Palaute oli positiivista ja olut tuntui maistuvan. Pientä keskustelua oli oluen tyylin nimestä. Tällainen noin 7-prosenttinen stouthan on saanut erilaisia termejä, export stoutin ohella foreign stout, extra stout ja double stout ainakin. En ole varma onko termeillä olennaista eroa, mutta oluttyyleistä on aina kiehtova keskustella. Olutta saa toki jatkossa Suomestakin jo tutuista Hagström-jakelun baareista pääkaupunkiseudulla, Kuopiossa, Tampereella ja Oulussa. Tuju Taproomissa Lappeenrannassa tietysti myös. Helsingissä uutena baarina Sports Bar Töölö ja Arabian Tired Uncle Taproom, jossa onkin jo ollut Schwarzbieriä.Viimeinen kuva on Johanna Toivosen ottama.

Ei kommentteja: