keskiviikko 24. joulukuuta 2014
Steve Hamilton: Let It Burn
Steve Hamiltonin uusin romaani on kymmenes Alex McKnight -tarina. Hamilton vie nyt McKnightin pois Michiganin Upper Peninsulalta, ainakin väliaikaisesti. Lähes koko romaani sijoittuu Michiganin suurimpaan kaupunkiin Detroitiin, neljäsosa McKnightin poliisiuran aikoihin, ilmeisesti 80-luvulla. Hamilton on yleensä varsin perinteinen kertoja, nyt kronologia rikkoutuu, ensimmäisen puoliskon joka toinen luku on takauma menneisyyteen. Rakenne toimii mainiosti, Hamilton rakentelee lähes cliffhangereita lukujen loppuun, jännite säilyy vaivattomasti. Muuten tarina ei ehkä ole Hamiltonin parhaita, yleislinjan eteneminen on varsin arvattavaa, mutta loppukäänteessä on sentään terävyyttä kuin A-Mersun hirviväistössä. Junateemoja virittelevä kertomus pysyy raiteilla loppuun asti, vaikka toimintahuipennuksessa on lähes parodista fiilistä.
Romaanin kantava teema on Detroitin ilmiömäinen raunioituminen, johon Hamilton on aiemminkin viitannut, mutta nyt se nousee täyteen fokukseen. Hyllyssäni on Taskuatlas vuodelta 1969, Detroitin väkiluvuksi kerrotaan 1,67 miljoonaa, USA:n viidenneksi suurin kaupunki. 2013 se oli 680 000 ja sijoitus 18. Tällainen romahdus lienee ainutlaatuista läntisessä maailmassa. Kaupunki ei ole siis täysin autio, mutta laajat alueet muistuttavat Saksan suurkaupunkeja 1945. Hamiltonin mukaan joissakin hylätyissä taloissa asuu karhuja. Yksi monista kaupunkiin liittyvistä ilmiöistä on Devil's Night, Halloweenia edeltävänä yönä vuosittain roihuavat jättimäiset tulipalot, jotka levittävät osaltaan tuhoa. Hamiltonin romaanin nimi Let It Burn viittaa juuri tähän. Aivan kokonaan Hamilton ei ole Motowniin menettänyt uskoa, pientä toivoa herää, mutta romaanin lopussa McKnight tuntuu taas asettuvan tukevasti Pohjois-Michiganiin, Superior-järven rannalle Paradiseen.
Tapahtumat Hamilton kulminoi osuvasti Michigan Central Stationiin, joka 100 vuotta sitten valmistuessaan oli maailman suurin rautatieasema. Nyt raunioitunut kolossi on Detroitin rappion tunnus ja juuri sinne romaanin synkät avainhetket sijoittuu. Newyorkilaisella Hamiltonilla on luja tarttumapinta Detroitiin, kulttuuripuolelta mainitaan Bob Seger ja Gordie Howe. Aivan kokonaan Detroitiin ei tarina rajaudu. Romaanin raikkaammissa osissa huomataan, että McKnightin entinen apuri Leon Prudell työskentelee nyt pienpanimossa Sault Ste. Mariessa. The Soo Brewing Company. Kanadalaiseen Molsoniin riippuvuuden kehittänyt McKnight pitää paikan session alea erinomaisena. Panimo näkyy olevan reaalimaailmassakin, perustettu 2011, eli sen jälkeen kuin itse kävin kaupungissa 2010. Ei kohoa aivan Hamiltonin parhaiden tasolle, mutta vakuuttavaa laatutyötä jälleen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti