tiistai 1. heinäkuuta 2014

MM2014-kahdeksannesfinaali: Saksa - Algeria 2-1

Inspector Morsea näytellyttä John Thaw'ta hämmentävästi nykyään muistuttava Vahid Halilhodzic pisti taas pakan sekaisin, viisi vaihtoa Venäjä-pelin jälkeen. Ramadanin vaikutus kysymysmerkki. Algerian Aavikkoketut-nimitys hieman koominen varsinkin tässä pelissä, kun epiteetillä on yleensä kunnioitettu Wüstenfuchs Erwin Rommelia. Jogi Löw joutui yllättäviin vaikeuksiin, kun Hummels poissa. Boateng keskelle ja Mustafi laidalle. Puolustus oli kaaoksessa lähes koko jakson. Algeria vastahyökkäsi terävästi ja toistuvasti, yksi maalikin, mutta niukka paitsio. Slimani ja Feghouli loistavia, ilman Neueria pari maalia olisi ollut selviöitä. Tosin algerialaisten viimeistelyssäkin toivomisen varaa. Saksa kyllä piti palloa enemmän ja jonkinlaista jälkeä hyökkäyspäässä syntyi, varsinkin Kroos hyvä. Lahmin rooli Schweinsteigerin rinnalla epämääräinen, Khediran kanssa yhteistyö toimi paljon paremmin. Götze ja Müller eivät teräviä, mutta potentiaalia on edelleen. Algeria ilman muuta positiivinen yllätys jälleen kerran. Persoonallinen maalivahti Rais M´Bolhi yksi parhaista.

Löw otti Schürrlen Götzen tilalle toiselle jaksolle, Saksan hyökkäyspeli nopeutui ja suoraviivaistui. Paljon tilanteita, mutta ei tulosta. Paradoksaalisesti Mustafin loukkaantuminen auttoi Löwin oikealle polulle. Lahm laitapakiksi ja Khedira pivoteksi, tosin Khedira osallistui tavallista enemmän hyökkäyksiinkin. Kloselle ei annettu ennätysmahdollisuutta. Peli oli nautittavaa, Algeria edelleen terävä vastahyökkäyksissä, Neuer katkoi niitä korkealta.  Müllerilta omalaatuinen kompastumiskikka vapaapotkua annettaessa, ilmeisen harkittu, mutta ei tulosta siitäkään. Heti jatkoajan alussa Müllerin esityöstä Schürrle käänsi takajalalla pallon verkkoon, nyt oli liian ennakoimaton kuvio jopa M'Bolhillekin. Ennestään tuntematon Christoph Kramer tuli Schweinsteigerin tilalle. Özil lopulta niittasi väsyneiden algerialaisten keskeltä toisen maalin, joka olikin tarpeen. Saksalaisilla herpaantuminen, Algeria onnistui maalinteossa jatkoajan yliajalla, mutta enempään ei aika enää riittänyt.


Halilhodzic pelasi 1982 Jugoslavian MM-joukkueessa ja oli selvästi hyödyntänyt niiden kisojen Algerian kuuluisaa Länsi-Saksa -voittoa ja sen jälkeistä El Anschluss -sopuilua henkisessä valmistautumisessa. Joukkue taisteli erinomaisesti ja pelaten omilla avuillaan näyttävää peliä. Harmittavaa tietysti näin hyvällä asenteella esiintyvän joukkueen tippuminen. Saksa oli pettymys, varsinkin puolustuspäässä. Jos peli ei parane, paljoa pitemmälle ei mennä. Portugali-pelissä kaikki vaikutti hienolta, jotain on sitten päässyt menemään pieleen. Klosen kohtelu heijastaa jotain sisäisiä ongelmia. Löw on silti niin kokenut, että uusi nousu on mahdollinen. 

Ei kommentteja: