torstai 29. joulukuuta 2016

Craig Russell: Lennox

Hampuriin sijoittuvan Jan Fabel -sarjan ohella skotlantilainen Craig Russell rakentaa myös toista rikosromaanisarjaa, joka sijoittuu 1950-luvun Glasgow'hun. Lennox on sarjan avausromaani vuodelta 2009. Ollaan Stalinin kuolinvuodessa 1953, päähenkilö Lennox on 35-vuotias epämääräinen yksityisetsivämäinen tutkija, jonka pääasialliset asiakkaat ovat kolme kaupunkia hallitsevaa järjestäytyneen rikollisuuden johtohahmoa. Yksi on protestantti, yksi katolinen ja yksi juutalainen. Lennoxilla on kohtuulliset suhteet myös kaupungin poliisivoimiin. Lennoxin etunimeä ei mainita, mies on syntynyt Skotlannissa, mutta varttunut Kanadan New Brunswickissa, vakiojuomana baarissa on Canadian Club -viski. Kyseessä on paatunut toisen maailmansodan veteraani, taistellut kanadalaisissa joukoissa Italiassa, Hollannissa ja Pohjois-Saksan maaperällä, mm. Bergen-Belsenissä.

Glasgow ei ollut mikään miellyttävä paikka 1950-luvulla ja Russell tietää sen hyvin. Kovin realistinen tämä romaani ei kuitenkaan ole, varsinkaan verrattuna Hampuri-sarjan aloitukseen. Huumoria on paljon enemmän, väkivalta on sarjakuvamaisempaa, henkilöhahmot vähemmän uskottavia. Juoni on aika näppärä ja Russell kuljettaa sitä taidolla, mutta Lennoxin varsin vastenmielinen opportunistinen hahmo ei jaksa kiinnostaa Fabelin tavoin. Lyhyet piipahdukset Perthissä ja Edinburghissa kuohkeuttavat kerrontaa, mutta Blood Eaglen vakuuttavuudesta jäädään huomattavasti.

Hampuri-romaanissa ei ollut harmittavasti mitään jalkapalloviittauksia, mutta Glasgow'ssa jalkapallo on niin keskeinen kulttuuri-ilmiö, että Russellkaan ei voi sitä sivuuttaa. Pari futismainintaa liittyy kuitenkin puhtaasti Old Firmiin, eli Celticin ja Rangersin vastakkainasettelua kuumentavaan uskonnolliseen vihanpitooon katolisten ja protestanttien välillä. Kun äskettäin lukemassani Philip Kerrin romaanissa juhlittiin chandlerilaisella kielellä, niin kyllä Russellkin osaa. Jouduttuaan murhasta epäillyksi Lennox kuvailee lähiajan toimiaan näin: "For the next two or three days I kept a profile lower than a foreskin at a rabbinical convention." Kokonaisuutena kuitenkin lievä pettymys ja jatkossa Russell-aktiviteettini keskittynevät Fabel-sarjaan. Lennox-romaanejakin on jo ilmestynyt neljä avauksen jälkeen, kakkosena näppärästi ja perinnetietoisesti nimetty The Long Glasgow Kiss. 

Ei kommentteja: