sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Ali Suviala: Gastropub kotikeittiössä

Facebookin Pienpanimot-sivu ehti jo mainostaa tällä viikolla, että olen lukenut tämän Ali Suvialan kirjan. Tieto oli kuitenkin ennenaikainen ja virheellinenkin, sillä linkki ohjasi Lahden Johnny Rion blogiarvioon. Nyt sain kuitenkin käytyä kirjan läpi, sain tämän mielenkiintoisesta julkistustilaisuudesta

Kirjan alussa on lyhyt esittely eri oluttyylien yhdistämisestä ruokaan. Sitten seuraa varsinainen kirjan pääosa, joka on puhdasta keittokirjakamaa. Tarkat reseptit alku-, pää-, grilli- ja jälkiruokaesimerkeistä ja niihin sopivat kaksi oluttyyliä. Esimerkkien kohdalla ei tarkemmin perustella paritusta eikä mainita tarkempia olutmerkkejä. Vähemmän oluisiin perehtyneille nämä olutesimerkit saattaisivat valottaa asiaa enemmän kuin esim. "saksalaistyylinen schwarzbier". Itsehän en ole kirjan kohderyhmää ollenkaan, en ole kinnostunut ruuanlaitosta. Väkisin olutharrastuksen syventyessä olen altistunut oluen ja ruuan yhdistämiseen, mutta en ole perehtynyt siihenkään sanottavasti. Yleensä mikä tahansa satunnaistyylinen olut maistuu ruuan kanssa. Erittäin kannatettava kirjan luku käsittelee juustojen ja oluen yhdistämistä. Tämä asia ei ole millään tavalla vielä mennyt perille ns. kansan syvien rivien keskuuteen. 

Kirjan lopussa ääneen pääsevät olutpersoonat Mathias Hüffner, Mika Laitinen, Mika Oksanen ja Maria Markus, löyhästi kirjan teemaan liittyen. Mukana muutama olutreseptikin. Sami Piskosen ja Janic Leinon kuvat ovat korkealaatuisia ja kirjan ulkoasu on muutenkin näyttävä.

Ei kommentteja: