sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Jarkko Nikkanen: Viski Parhaita viskejä

Viime kuun Kotimainen cocktail -kirjajulkistustapahtumassa sain mukaani myös Jarkko Nikkasen uuden viskikirjan. Tämä täydentää Nikkasen massiivisen trilogian, joka alkoi 2014 Viskien maailmalla ja jatkui viimevuotisella Suurella viskikirjalla. Tämä kolmas osa on yhtä paksu, yli 500 sivua, mutta sivukoko on hieman pienentynyt, tällä kertaa ei tarvinnut palkata kuljetusfirmaa teoksen siirtämiseen. Jos Nikkanen on aiemmissa kirjoissaan paneutunut henkilökohtaisemmin viskiin ja kirjoittanut varsin eksoottisista suosikeistaan, niin nyt on vuorossa yleisön toiveiden täyttäminen. Pääosassa siis skotlantilaiset mallasviskit ja varsinkin turvesavuiset. 

Formaatti on entisensä, napakka johdatus, pääroolissa viskin makuarviot ja mausteena on henkilöhaastatteluja. Johdatuksessa kartoitetaan viskin globaali tilanne tällä hetkellä ja käydään läpi skotlantilaisen single maltin valmistusprosessi. Suomalaiset viskit käydään läpi intensiivisesti ja sitten kirjan runko, yli 300 sivua skottiviskiarvioita. 39 eri Ardbegia, 24 Bowmorea, 16 Laphroaigia. Loppuosassa on Nikkasen toistaiseksi kattavin esitys irlantilaisista ja amerikkalaisista viskeistä. Henkilöhaastatteluissa painottuvat Suomessa toimivat brand ambassadorit, lähinnä maahantuojien edustajia, mutta mukana myös Teerenpelin lähettiläät. 

Vaikka Nikkasen ote ei ehkä ole yhtä persoonallinen kuin edellisessä intohimoteoksessa, niin parhaiden viskien äärellä vauhti on yhtä lennokasta kuin ennenkin. Johdanto-osaa on nyt varmaan ehditty viilaamaan ajan kanssa, se on todella tiheää ja informatiivista. Haastatteluosuudet ovat varsin pitkiä, niiden editointi ei olisi kokonaisuutta heikentänyt. Itselleni uusi termi oli ainakin brunssiviski. Maestrokin erehtyy, juuri eilen testaamassani Glenfiddich IPA:ssa lyhenne on auennut imperial pale aleksi eikä india pale aleksi. Muuten harha-askelia ei silmiin osunut, Nikkasen työteliäisyyttä ja aikaansaavuutta on taas kerran hämmästeltävä. Kirjan lopussa on koko trilogian kattava hakemisto. Trilogia on merkkipaalu suomenkielisessä juomakirjallisuudessa ja Nikkasen seuraavia siirtoja odottaa janoten.

Ei kommentteja: