maanantai 5. joulukuuta 2016

Ylikylä Kullervo

Esa Kivelä oli koko 1990-luvun kollegoitani Rautaruukilla. Yhteinen olutharrastus ei välttämättä tullut esille kuin vasta myöhemmin 2010-luvulla, kun tuli mm. puheeksi Esan kotiolutvalmistus. Viimeisenä Oulun vuotena oli tarkoitus käydä maistamassa Esan keittoja Kempeleessä, mutta ei saatu kalentereista sopivaa aikaa täsmäämään. Nyt Esa on yksi päähenkilöistä Kempeleen Ylikylän panimossa, jonka ensimmäiset oluet ovat rantautuneet pääkaupunkiinkin. Mitään diipadaapaa on tuskin luvassa, Esa on ainakin hillittyjen hienovireisten brittityylien ystävä. Oluiden nimet näyttävät ponnistavan kansalliseepoksesta. 

Kullervo on "vaalea suodattamaton pintahiivaolut", 4,6%, vehnää mukana. Reippaasti pienikuplaista vaahtoa, väri syvänkeltainen, melkein oranssi. Tuoksussa estereitä, hieman belgihiivan tapaan, lievästi rikkiä. Maussa hurjasti hiilihappoa, hedelmäisyyttä, häivähdys talliakin. Ehkä hyppysellinen mansikkaista marjaisuutta, mutta varsin kuiva olut on. Runko on ohut ja tuskin on vetokoukkuakaan asennettu, ei taaempaa ainakaan mitään tule mukaan makuun. Bedarö Bitterin tapaista pihkaisuutta tulee esiin oluen lämmetessä. Lievää epäpuhtautta ja ylimitoitettua hiilihappoa siis. Nykytarjonnassa tällä on vaikea erottautua, mutta katsotaan mitkä on Ylikylän seuraavat siirrot. Ostopaikka Helsinki, Pien.

Ei kommentteja: