sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Bulgaria - Suomi 1-2

Harmittavasti en huomannut keskiviikkona ilmaiskanavan esittävän Ranska - Suomi -harjoitusmatsin, missasin siis historiallisen voiton. Rive vaihtoi avauskokoonpanon Sofiaan kokonaan kilpailulliseen peliin. Maailmanmestarit kaatui siis täydellisellä B-miehistöllä. Suomi karvasi korkealta ja rikkoi onnistuneesti Bulgarian pelin rakentamisen. Isännille paha virhe omalla puolella jo 7. minuutilla, Taylor syötti Pukin vapaaksi ja verkko heilahti heti. Bulgaria virkeämpi kuin lokakuussa Helsingissä, mutta pelaajien taitotaso ei nytkään kummoinen. Tilanteita syntyi kohtuudella, mutta viimeistely heikkoa. Parhaassa tilanteessa Popov keskitti laidalta ja Ivanov puski vähän ohi. Hyvin pelannut Pohjanpalo loukkaantui 34. minuutilla pahannäköisesti, sisään Stade de Francen sankari Marcus Forss. 46. minuutilla taas Pukille paikka, Lukovin reboundista Lod ampui pompun ja puolustajan kautta toisen maalin. Peli näytti jo pelatulta, harvinaista Suomen maajoukkueen kohdalla. 

Mutta tiukaksi meni silti. Suomi löysäsi tempoa ja homma näytti toimivan tunnin kohdalle asti. Sitten nukahdus puolustuksessa, Sparv joutui rikkomaan, Bulgarialle pilkku ja Sparville pelikielto Wales-otteluun. Hradecky torjui hienosti Ivanovin pilkun. Seitsemän minuuttia myöhemmin Bulgarialle toinen pilkku, kun kulmasta Arajuuren käsivirhe. Iliev onnistui ohittamaan Hradeckyn. Kovin suurta paniikkia Suomelle ei lopussa tullut, näytti jopa välillä siltä, että Suomi pelasi aikaa. 84. minuutilla saatiin aikaan hyvä mylläkkäkin Bulgarian boksiin, mutta syöttöjä yritettiin liikaa. Ei täysin vakuuttava suoritus, mutta pisteet tietysti tärkeintä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Harjoitusmatseissa ei tapahdu mitään historiallista.

Ari Juntunen kirjoitti...

Periaatteessa olen samaa mieltä, mutta ei asia täysin yksiselitteinen ole. Esimerkiksi Unkarin kuuluisa voitto Wembleyllä 1953 oli "harjoitusmatsi".

Anonyymi kirjoitti...

Harjoitus tai ei, mutta lopultakin Suomi voitti jalkapallon todellisen suurmaan. Kaksinkertainen maailmanmestari ja kaksinkertainen Euroopan mestari kuuluu maailman todelliseen eliittiin. Varsinkin kun edellinen mestaruus on saavutettu edellisissä kisoissa eikä 54 vuotta sitten.

Edellinen Suomen suuri voitto oli vuodelta 69, kun Espanja kaatui 2-0. En kuitenkaan pidä sen hetkistä Espanjaa aivan huippuna, olihan se jo menettänyt mahdollisuutensa päästä Meksikon kisoihin tullessaan Suomeen pelaamaan.

En laskisi samaan seuraan Suomen voittoa Italiasta 1912.