sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Kirill Serebrennikov: Leto

Uusi (2018) venäläiselokuva, joka sijoittuu 1980-luvun alkupuolen Leningradin rock-piireihin. Fokuksessa ovat länsimaista rockia imitoiva Mihail Naumenko ja omaperäisempi Vysotski-henkinen Viktor Tsoi, molemmat kuolivat ennen Neuvostoliittoa. Elokuva perustuu osin Naumenkon lesken muistelmiin, hän onkin kolmas päähenkilö, jota esittää hätkähdyttävän näköinen Irina Starshenbaum. Melkoisen tyyliteltyä jälkeä, neuvostoankeus välittyy kohtuudella, mutta Leningradiin ei kyllä saada kunnon miljööotetta. Tarina on ohut, jonkinlaista kilttiä kolmiodraamaa ja jäykkiä konserttiosuuksia anarkistisempien revittelyjen lomassa. En tunne venäläistä rockia, mutta tämän perusteella ainakaan Naumenkon Zoopark ei kummoinen ollut. 

4 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Tk-kirjeenvaihtaja tuntee San Diegon, Parisin, Berlinin, Good old New Yorkin ja mitäheitänytolikaan vaan ei tunne neuvostoaikaista sanakarikaupunki Leningradia sen paremmin kuin nykyisin svengaavaa cräft-kaljain ynnä -paskantamoin metropooli Pietaria kivenheiton ynnä parin tunnin junamatkan päässä; sikäläiset cräftkaljat ovat kyllä tuntuneet kelpaavan dokattavaksi ynnä raportoitavaksi. Lieneekö ruton joskus laannuttua aika croolauksen ynnä tk-reportaashin Pietarista.

Ari Juntunen kirjoitti...

Täysin tuntematon kaupunki ei ole. Neuvostoliiton suuruuden päivinä 1976 vierailin Leningradissa, olin pari yötäkin siellä. Se reissu on tuntunut riittävältä, mutta ehkä Pietarissa voisi vielä käydä.

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Josko Tk-, cräft- & sumukaljareportteri ynnä Valtakunnan johtava trendsetteri on peräti mieltä semmoista, että kesällä 1941 olisi suunnitelman mukaisesti pitänyt sotamarsalkka Ritter von Leebin Pohjoisen armeijaryhmän panssareiden ja krenatöörein työntymän Leningradiin ja siten päästämän SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrichin johtaman RSHA:n Einsatz-Gruppeineen toimeenpanemaan "komissarikäskyä" sekä Kustaa Vilkunan, Martti Haavion ynnä Tk-kollega Olavi Paavolaisen muiden muassa pöyhimään Joe-Sedän laajoja kansanperinnearkistoja.

Ari Juntunen kirjoitti...

Hitler suunnitteli kaupungin jyräämistä maan tasalle. Nevan suisto olisi kai sitten palautunut suoalueeksi. Eihän se hyvältä kuulosta, mutta ei toteutunut kehityskään kaksinen ole. Piirityksen nälkäkatastrofi ja sitten 10 vuotta lisää Stalinin despotiaa. Senkään jälkeen ei ole hyvin mennyt.