torstai 28. huhtikuuta 2022

Roudaribaari IHMEen avajaiset Pääkaupunkiseudun craft-skenen capo di tutti capi Jyrki Peltonen avaa nyt jo toisen baarin Kaisaniemenkadulle. Vajaa vuosi sitten lanseerattiin Juova Hanahuone ja nyt sitten pari ovea alemmas Roudaribaari IHME. Väliin jää Ravintola Sortavala, joka ei kuulu Jykä-imperiumiin. IHME on sisustettu mm. miksereillä ja valopöydillä, ne viittaavat Jykän aikaisempaan uraan Movinglight-yhtiössä. Baarin omistajiin kuuluu suomalaisia roudareita, valo- ja äänisuunnittelijoita, tapahtuma-alan tuotantoyrityksiä ja maahantuojia. Muuten baari muistuttaa Juovaa, mutta on selvästi pienempi. Baarin avajaisiin oli kutsuttukin nyt tuttujen oluthahmojen lisäksi musiikkitapahtumapuolen yms. ihmisiä. Oluttarjonnassa on 16 hanaa, edustettuina ainakin Salama, Orava, Masis, Olari, maahantuoja Imbibe ja uusi käkipanimo Roadie Brewery. 


Ihme on sikäli hauska nimivalinta, että vanhalla kotiseudullani Vaalan Jaalangassa on jo vuosikymmeniä toiminut Ravintola-Kahvila Ihme. Siinä olen pysähtynyt usein kahville Kajaanin ja Oulun väliä ajaessani. Ei varsinainen craft-keidas, mutta muistaakseni oluttakin kyllä löytyy.

 
Vuorokausi ennen Kaisaniemen Ihmeen varsinaista avausta viimeistelyvaiheet olivat vielä hieman kesken, eli kaikista hanoista ei vielä valunut juomaa. Roadien avauslanseeraukset näyttivät marjaoluilta, joten niihin en tutustunut. Kiinnostavimmat Masis-hanat olivat vielä verryttelyvaiheessa, joten aloitin tutulla Salaman Equilibriumilla, se oli sameaa ja kirpeää. Sosiaalinen tilanne oli melkein alusta asti lähes sähköinen, joten oluista ei jäänyt kovin paljoa muistiinpanoja. Parkkeerasin hieman Juovan setäkorneria muistuttavaan sohvasektioon ja pääsin lähes tunnistettavasti Helsingin Uutisten kuvakohteeksikin. Talo tarjosi pientä purtavaakin ja Masisin Hazy IPA maistui nyt paremmalta kuin viime joulukuussa. 


Imbiben tarjonnasta kokeilin brasilialaisen Japas Cervejarian Neko IPAa. Käkipanimo São Paulossa, mukana japanilaistaustaisia naisia. IPA nimetty jonkin onnensymbolin maneki nekon mukaan. 5,7 %, 40 IBU, kirkasta ja parfyymistä. Aika vaisu kokonaisuutena, yleistä hedelmäisyyttä jonkin verran. Oravan pale alessa Last Salmon Man 4,9 %, Wai-iti, Sabro, Mosaic, Cascade. Todella sameaa, paksua kamaa. Sitrusta ja muitakin hedelmiä todella nektarisesti. Nyt humalaa on hillottu sekaan todella rutkasti ja ohut mallasranka ei katkeamatta moista kestä. Juotavuus kärsii kovasti, vaikka ihan hyviä paksut maut ovatkin. Viimein tarjolla vielä Masisin APAkin Tryout IV, 5,0 %, 45 IBU, Columbus, Centennial, Mosaic. Lähes kirkas, pientä utua. Maku ei tuntunut täysin puhtaalta, ehkä lievää savuisuutta. Syynä saattoi olla pari nakkia sinapilla, jotka korjasin talteen näihin aikoihin. Bileet jatkuivat, mutta oma kapasiteetti täyttyi tässä vaiheessa. Baari vaikutti oikein lupaavalta ja Kaisaniemen rypäs alkaa olla globaalistikin ainutlaatuinen craft-keskittymä. Jykä lupaili Ihmeeseen eri oluita kuin Juovaan, joten taatusti tulee vierailtua jatkossa tiiviisti. Ihme, 27.4.2022.1 kommentti:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Kertakaikkiaan kliffa kekkeri ylen kelvossa ynnä hilpeässä seurassa soffapöydän ääressä; eläkevaarille teki gutaa tappa moni vanha tuttu.

Makoisaa kaljaakin oli tarjolla useampaa sorttia ja niin runsaasti, että soffan päädystä uhattiin sitä kesken hilpeän seurustelun kumota tämän komjentin kirjoittajan ryntäillekin; tulilinjalle olisi silloin joutunut jokakekkerin tk-yliluutnanttikin, saatana!

Melkoinen rysä houkuttelevine perineen siis viritetty katuosuudelle.