tiistai 19. huhtikuuta 2022

Tornio Lapland Original Lager


 Viikko sitten esitettiin Orionissa Panimomestari-dokumentti torniolaisista olutammattilaisista. Samana päivänä saapui Tornion Panimosta tervehdyspaketti uutuusoluista. En ehtinyt niitä maistella ennen pääsiäiskiireitä, mutta nyt takaisin Helsingissä. Kaikki näytteet eivät itselleni maistamattomia, esimerkiksi North Arctic Lager ja Laavu Smoky ESB. Orionissa tarjoiltiin 1960-luvun Lapin Kullan reseptillä tehtyä Lapland Original Lageria, johon törmäsin ensi kerran viisi vuotta sitten Jyväskylän Olutsatamassa. Oluen nimi silloin Original Lager 1964 ja vahvuus oli 4,7 %. Ehkä nyt sitten syytä ottaa rauhallisempi testi oluesta, johon oikeastaan kiteytyy torniolainen olutdramatiikka. 


Tornio on muuttanut pakkaustensa ulkonäköä jo useampaan kertaan. Nyt tarjolla uusin look 44 cl tölkeissä. Originalissa nyt perinteinen A-vahvuus eli 5,2 %, pastöroimaton täysmallastuote, totta kai. Gluteeniton vähemmän itsestäänselvästi. Kullankirkas väri, ohut pienikuplainen vaahto. Maltainen ja viljainen tuoksu. Maku on pehmeä, ei liikaa karbonointia, maltaisuus on aavistuksen makeammalla puolella, varsin täyteläisesti ja äärimmäisen puhtaasti. Ei yhtään hedelmäisyyttä. Katkeruutta on hieman, mutta ei niin paljon kuin Jyväskylässä olin aistivinani. Alkoholin lisäys saattaa vähentää katkeruutta ja lähentää olutta kohti hellesiä, kuten hieman spekuloin silloin. Ei nyt Baijerin hellesin kimpussa olla, mutta suomalaisessa lagerskenessä tämä olut on kilpailukykyinen. Painotukset eivät ole oikein samoja kuin omissa ihannelagereissani, mutta taatusti tämä on juuri sellaista kuin on tavoiteltu. 

 

Ei kommentteja: