lauantai 18. joulukuuta 2010

Heller Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock

Kolmisen vuotta sitten pääsin Helsingin Black Doorissa maistelemaan suoraan tammitynnyristä laskettua Schlenkerlan Urbockia. Paikan päällä Bambergissakin olen käynyt muutaman kerran, mutta esim. kevään paastonajan Fastenbieriä en ole koskaan onnistunut maistamaan sinnikkäistä yrityksistä huolimatta. Nyt sitten ensi kerran käsissä panimon vahvinta olutta Ruotsin alkoholimonopolin välityksellä. Tässä Eiche ei viittaa tammitynnyriin, vaan tammen polttamisesta syntyneellä savulla tapahtuneeseen maltaiden kuivatukseen, Schlenkerlan muut oluet on valmistettu pyökkisavun avulla. Jännityksestä tärisevin käsin tuoppiin kaadettu olut on selvästi odotettua vaaleampi, kirkkaan kuparin värinen. Liukas öljyinen viskositeetti, pehmeä runko, savuinen ja makea. Alkoholia on 8%, vahvan vaalean bockin tapaan se makeuttaa olutta huomattavasti. Hallertau-humala tuntuu, mutta jälkimaku ei ole erityisen pitkä. Olut ei varsinaisesti tuoreelta vaikuta, vaikka sellaista varmaankin on, säilyvyyttä tarjotaan huhtikuulle asti. Suhteellisen suoraviivainen olut, savuisuus ei ole niin päällekäypää kuin esim. normaali-Märzenissä, ehkä pyökkisavu on sittenkin se ainoa oikea valinta. Tuore Schlenkerla Märzen säilyykin edelleen suosikkinani panimon tuotteista, siinä savuoluen ihanne täydellistyy. Pieni pettymys siis, mutta onneksi aitoa laatuolutta viimeaikaisten norjalaisten tuotteiden masentavuuden jälkeen. Ostopaikka Haaparanta, Systembolaget.

Ei kommentteja: