perjantai 31. joulukuuta 2010

Nynäshamns Valsviken Vinterporter

Näyttävästi pakattu musta vahva porter, nyt ei mausteilla pelata, alkoholia 9,1%, eli oikeampi tyylisuunta on russian imperial stout. Paahteisuus on pehmeää, kahvia ja tummaa suklaata, luumua ja muita kypsiä hedelmiä. Viskositeetti hyvin juoksevaa, tahmaista siirappia ei tästä löydy, mutta silti hyvin täyteläinen. Humalointi ei korostu, mutta on näin vahvaksi stoutiksi hyvin havaittavissa. Nautinnollinen olut, hieman anakronistisen oloinen, tällaisia juomia oli tarjolla silloin joskus, kun ekstreemioluita ei vielä tunnettu. Niitä ei ollut paljon, mutta ne olivat sitäkin arvokkaampia. Nykyään imperial stouteja tulee joka suunnalta ja koko tyylisuunnan pointti on hukassa. Nykynäkökulmasta tässä ei ole mitään ihmeellistä, tavanomainen ja vähän tylsäkin olut, kun mausteita, savua, marjoja, happamuutta tai rommitynnyrikypsytystä ei ole mukana. Silti tykkään juoda tällaista olutta paljon mieluummin kuin niitä moderneja jännittäviä innovaatioita. Ostopaikka Haaparanta, Systembolaget.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mietin vähän samaa istuessani raikkaalla real alella, tuossa melkolähipubissa. Eli viittasin tuohon lopun komennttiin. Näiden extremeoluiden aikana on nautinnollista juoda selkeäpiirteisiä maukkaita oluita.
Näiden perushyvien oluiden mielenkiinto ehkä korostuu juuri sen takia, että näitä todellisia erikoisuuksiakin on ollut tarjolla ja niitäkin on tullut maisteltua.

Erno Pennanen kirjoitti...

Juon tätä juuri Pikkulinnussa ja 9 vuotta myöhemmin lämmittää kirjoitus, jossa tämä oli mukavaa vaihtelua extremeoluille. Tasapainoinen, mutta snadisti marjaisa on mielestäni tämä erä.