maanantai 20. joulukuuta 2010

St. Eriks Pilsner

Ruotsin mainstream-valmistaja Three Towns näyttää markkinoivan St. Eriks -brändin alla ns. laatuoluita. Hieman samantyylinen konsepti kuin Carlsbergin Jacobsen-oluet. Tämä olut on tehty Uppsalan Slottskällansissa, pullon kyljessä maininta Jessica Heidrich, flying beermaker. Ehkä kyseessä on enemmänkin Mohawk-tyylinen kuvio, jossa soolotaiteilijan tapainen panimomestari kiertää eri panimoissa pyöräyttämässä ilmoille mestariteoksen. Pullon muotoilussa Meantime-vaikutteita. Hieman samea pils, alkoholia suhteellisen reippaasti 5,3%, hedelmää pilsneriksi todella runsaasti, sitruspitoisuus kohoaa IPA-tasolle. Maun taustarunko on kuitenkin selvästi lagerin viljainen, ruohoinen ja voimakkaasti humaloitu. Loistava epäortodoksi pils, muistuttaa enemmän joitakin moderneja jenkkipilsejä kuin klassisia keskieurooppalaisia. Hinta-laatusuhde on ehkä Pohjois-Euroopan paras, Systembolagetin hinta 15,90 SEK. Kaiken lisäksi olut on hyvin tuoreen makuinenkin, taas vakuuttava osoitus Ruotsin olutkulttuurin nykyisestä syvyydestä, mikä tuntuu jääneen suomalaisten harrastajienkin keskuudessa hieman paitsioon. Ostopaikka Haaparanta, Systembolaget.

1 kommentti:

Henrik Larkio kirjoitti...

Aivan fantastinen pils. Niin tyylikkään rapsakkaa humalointia että harvoin näkee. Ja mikä balanssi! Nautiskelin SBWF:ssä pari kuukautta sitten, Jessican antaessa taustatietoa vieressä.

Kyselin Suomeenkin myyntiin, mutta kapasiteetti ei riitä. Sama tarina kuin monilla muillakin ruotsalaisilla pienpanimoilla: ensin tyydytetään Systembolagetin tarpeet, sitten ehkä muut maat ja myyntikanavat.