maanantai 1. elokuuta 2016

Ian Rankin: Exit Music

Marraskuu 2006, vallanpitäjien epäsuosioon joutunut venäläinen runoilija hakataan kuoliaaksi Edinburghissa. Samaan aikaan Lontoossa Aleksandr Litvinenko myrkytetään poloniumilla. Ian Rankin teki jo 10 vuotta sitten Pokemon Go:t, laajensi todellisuutta fiktiolla. Exit Music on Rankinin John Rebus -sarjassa numero 17, ilmestynyt 2007. Rebusin työura on päättymässä, eläke odottaa viikon päästä, mutta venäläistapaus pitäisi vielä selvittää alta pois. 

Rebus on kirjassa yhtä alavireinen kuin aina ennenkin. Mies suree entisten idoliensa Jack Palancen ja Ferenc Puskásin poismenoja, molemmat tosiaan kuolivat marraskuussa 2006. Aika tuntuu ajaneen Detective Inspectorin ohitse, vuoden 1975 jälkeen levytetty musiikkikaan ei enää kolise. Rebus asuu Edinburghissa sattumoisin Arden Streetillä. Vaikka Deuchar's IPAa on kulunut reippaasti vuosien varrella Oxford Barissa, temperamentti ei ole miehellä pehmentynyt. Korruptoituneelle pankinjohtajalle kiukuttelun takia poliisipäällikkö hyllyttää Rebusin uran kolmeksi viimeiseksi päiväksi. Se ei tietenkään Rebusia pysäytä.

En ole lukenut läheskään riittävästi Rankinin romaaneja, mutta tämä sarjan oletettu päätös tuntuu toistaiseksi parhaalta. Periaatteessa varsin tavanomainen poliisiproseduraaliromaani, mutta Edinburghin paksu miljöö ja Rebusin hahmo on nyt viety todella täyteläisiksi. Romaani on melko laaja, vauhti on välillä verkkaista, mutta jännite säilyy hyvänä. Loppuratkaisu ei ole odotettu, mutta se on hyvin realistinen ja sopivan illuusioton. 

Ei Rankin ole malttanut tähän lopettaa. Eläkeläinen Rebus on sittemmin ratkonut cold caseja kolmessa romaanissa, aivan Michael Connellyn Harry Boschin tapaan, Rankin on selvästi velkaa Connellylle Rebusin hahmon suhteen. Mutta on hauskaa miten niin erilaiset kaupungit kuin Los Angeles ja Edinburgh toimivat yhtä hyvin tässä genressä.

Ei kommentteja: