sunnuntai 28. elokuuta 2016

Saimaan uutuuksia

Olutblogistikollegat ovat jo useampaan otteeseen rehvakkaasti sihautelleet Saimaan Juomatehtaan näyteoluita kodissaan ja laavuissaan, mutta omalle kohdalle ei ole tällaista onnea aikaisemmin osunut. Nyt sitten Saimaan olutrekka jarrutti Vallilankin kohdalla ja laatikollinen juomia on onnistuneesti kotiutettu. Tarkalleen 24 yksilöä, osa ennestään tuttuja, mutta mukana ainakin viisi uutuustuotetta. Kuudes taitaa olla Marsalkka Golden Alen suodattamaton versio. Tuotteita oli sen verran reippaasti, että vertaismaistelijaksi saapui Bruuverin entinen panimoinsinööri Ilkka Sysilän, jonka suunnittelujälki näkyy vielä näissäkin oluissa. Sysilää kiinnosti päästä tuoreeltaan maistamaan, minkälaiseen tulokseen Saimaa on päätynyt Bruuverin reseptien pohjalta. 

Session järjestelyt vapaamuotoiset Vallilassa perjantain alkuillassa. Verrokkioluena oli Olvilla tehty Stadin American Lager, joka on tunnettu erinomaisen raikkaasta hedelmäisestä aromaattisuudesta. Saimaa on siirtynyt Brewer's Special -sarjassaan puolen litran tölkkeihin ja ilmeisesti uudistanut oluiden reseptiikkaa. Nimet on ainakin vaihtuneet. Hai-etikettiä kantava Pacific Pale Ale korvannee American Red Alen. Ei kovin raikasta hedelmäisyyttä, katkeroa kevyesti. Sysilä pettyi kovasti, löysi aromista lihaliemimäisyyttä. Itse en aivan sellaista huomannut, mutta kyllähän aromit aika vaisuja ovat. 4,7 prosentin runko ei tuo täyteläisyyttä ja 30 EBUn humaloinnilla katkeruus jää ohueksi. Columbus, Cascade, Citra, Equinox käytössä, joten lajikkeissa ei mitään vikaa, annostelu riittämätöntä.

California IPAn etiketissä bikiniblondi esittelee pitkää lainelautaansa. Taas 4,7%, muuten samat humalat kuin Pacificissä, mutta Equinoxin tilalla Mosaicia ja Chinookia. EBU 50. Tämä korvannee tarjonnassa India Pale Alen. Sysilä ei innostunut tästäkään, nyt en tarjonnut enää miehelle kokonaista tölkkiä, kun olut siirtyi nopean testaamisen jälkeen rivakasti viemäriverkostoon. Hieman raikkaampi tämä minusta oli, mutta hedelmäisyys ei kunnolla nouse esiin Stadin olueen verrattuna. Katkeroa on nyt selvästi enemmän, mutta kovin keskinkertaiselle tasolle tämä jää nykyisessä sessio-IPA -kentässä.  

Joker Hop Ale #8, tämän uusimman erän humalia ei vielä löydy Saimaan Juomatehtaan nettisivuilta. Joker oli sitten pettymys kaikin puolin. Minunkin mielestä tuoksussa märän villasukan aromia. Tässä ei oikein mikään kohoa aiempia oluita paremmalle puolelle. 

Punatukkaista astronauttia esittelevä Houston Brown Ale taitaa olla aivan uusi ulottuvuus Brewer's Special -sarjassa. Väriarvo EBC 55, kun se Pacificissa on 20. Punaisempaa siis, maltaisuutta maussa, mukana on savumallastakin. Aromaattisuus edelleen heikkoa, katkeroa ei ole. Ehkä kuitenkin kokonaisuutena paras tähänastisista. EBU 35, Columbus, Chinook, Cascade.

Saimaan näyte-erän ainoa maitokaupparajaa vahvempi olut oli Oktoberfest, 5,8%, Vienna-mallasta ja humalina perustyöhevoset Magnum ja Saaz. Maltaista täyteläisyyttä, liian makeaa, ei jälkimakua katkerasti. Tässä on nyt tasapainoa ja raikkauden puute ei erityisemmin häiritse, mutta tämä tyylisuunta on varsin tylsä isompaan innostumiseen. Sysilä jäi siis varsin pettyneeksi Saimaan uusimpaan satoon. Omat odotukset eivät kovin korkealla olleet ja sille tasolle todellisuuskin asettui. Hyvin maltillisella otteella Saimaa siis etenee, mutta ilmeisen menestyksekkäästi kaupallisessa mielessä.

5 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Käytät yhteenvedossa attribuuttia "maltillinen"; kuinka olisi "vaatimaton" sen sijaan, ettei tarvitsisi asiatekstissä turvautua eufemismiin!?

Ilkka Sysilä kirjoitti...

... Vai lieneekö tässä vaatimattomuuden asemesta kyseessä peräti taitamattomuus.

Ari Juntunen kirjoitti...

Vaikea sanoa. Voihan taustalla olla taitamattomuutta tai sitten harkittua maltillisuutta.

A Love Supreme kirjoitti...

Baaritiskihuhujen mukaan maestro Sysilä on tehnyt sovun Bruuverin kanssa ja liivintaskut lipattavat tulevaisuudessakin Kampissa...?

Ari Juntunen kirjoitti...

Sysilän ja Saimaan draamassa on ollut jo useampia käänteitä, joten en ota enää kantaa. "Entinen" oli Sysilän oma sanavalinta.