torstai 18. elokuuta 2016

Pilsner Urquell, tankovna


Ensimmäistä kertaa Suomessa tarjolla Urquellin pastöroimatonta tankkiversiota. Olut siis tuodaan suoraan panimolta mahdollisimman nopeasti tarjoilukohteeseen suuressa astiassa. Tämä ei ole kovin vanha systeemi, käydessäni Prahassa 1994, 1996 ja 2001 asiasta ei vielä ollut tietoa, vaikka tuoretta Urquellia olikin monessa paikassa tarjolla. Erityisen tuoretta se tietysti oli 1996 Suomen Olutseuran järjestämällä vierailulla Plzeňissä paikan päällä panimossa. Viime vuonna Prahassa käydessäni jäi epähuomiossa tankovna-systeemi testaamatta. 

Saavuin Teurastamon Kellohalliin melko tarkalleen klo 17, jolloin tarjoilun piti käynnistyä. Jonoa tiskille oli olemassa ja innokkaimmat ryystivät jo pöydissä omaa annostaan. Ilmeisesti kyseessä 250 litran astia, näppärästi tarjoilupöydän alla. Urquell markkinoi kolmea eri tarjoilutyyliä oluesta, riippuen vaahdon määrästä. Na Dvakrát on crisp, Hladinka smooth ja Mlíko milk. Lähdin crispillä liikkeelle ja parkkeerasin Kari Ylänteen pöytään, johon asettuivat jatkossa myös mm. Jussi Rokka ja Tonagi. Hyvin pehmeää Urquellia, tuoreutta on, hiilihapot alhaalla, katkeruus nautittavaa, diasetyyli ei häiritse. Seuraavaksi otin Hladinkan ja upeus säilyi paksummallakin vaahdolla. Maitoversio jäi nyt kokeilematta, en ole täysin vakuuttunut sen ominaisuuksista. 

Satunnaisesti viime aikoina kokeilluissa tölkki-Urquelleissa on voimainen diasetyyli häirinnyt nautintoa huomattavasti, mutta tässä yhteydessä siitä ei ollut pelkoa. Muutama vuosi sitten Suomeenkin lanseerattu suodattamaton versio oli myös loistava, mutta nyt tämä tuntuu kurottavan vielä korkeampiin sfääreihin. Tämä tankovna on siis suodatettu variaatio. Olisiko suodattamaton tankovna se kaikkein äärimmäisin versio? Kellohalli, 18.8.2016. 

1 kommentti:

Hermod kirjoitti...

Vltavassa paraikaa tarjolla toinen tankki. Kerrassaan mainio olut.