lauantai 24. elokuuta 2019

Rye River McGargles Dan's Double IPA

Pari vuotta sitten Hampurissa irlantilaisen Rye Riverin IPA teki hyvän vaikutuksen. Nyt sitten panimo tuli vastaan Kajaanin pitkärivattomassa (Prisman tuulikaapissa sijaitsevassa Alkossa ei ripaa). Hieman Dammia sameampaa, ei kovin kestävää vaahtoa. Eipä ole raikas tuoksu tässäkään. Maku on parempi, matala hiilihappotaso, trooppista hedelmää, pihkaa, mutta myös ehkä kuuluisaa hopburnia, jota en yleensä pysty tunnistamaan. Yrittisen mausteiselta, jopa alkoholisen polttavalta olut tuntuu. Vain 8,0%, joten alkoholin ei pitäisi puskea läpi. IBU-lukema korkea 80. Ei kovin miellyttävää siis, paljon raikkaampaa hedelmäisyyttä tässäkin olisi syytä odottaa. Selvästi parempi kuitenkin kuin Dammin olut. Etiketistä päätellen saapunut Kajaaniin Italian kautta. Ostopaikka Kajaani, Prisman Alko. 

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Mitä ns. peruskaljoja ostat mökkireissulle näiden muutamien pakollisten uutuuksien kylkeen? Mitä menee saunan jälkeen, mitä laituria kunnostettaessa tai illalla takkatulen ääressä? Hyvän kirjan tai film noir -klassikon kanssa olut vai viski?

Ari Juntunen kirjoitti...

Tätä on kysytty joskus aiemminkin, mutta tilanne on nykyään muuttunut, joten syytä miettiä asiaa uudelleen.

Kirjoja luen raivoraittiina, siihen alkoholi ei sovi kokemusten perusteella, varsinkaan romaaneihin. Helsingissä baaritarjonta on niin runsasta, että muualla juominen on vähentynyt. Mutta kyllä noita mainittuja käyttötilanteita on edelleen jäljellä. Viskin juominen on jäänyt satunnaisiin maistelutilaisuuksiin. Oulussa asuessa omistin myös auton, joten kiertelin kauppoja monipuolisemmin. Nyt ostokset keskittyy lähikauppaan, koska en tykkää kanniskella kasseja. Tällä hetkellä ostan eniten Stadin Iisalmessa tekemiä tölkkioluita ja Olvin omia, varsinkin APAa. Ne ovat tasalaatuisia, niissä on kestävää aromaattisuutta ja riittävästi makua.

Kymmenisen vuotta sitten kyllästyin saksalaisiin vehnäoluisiin. Lakimuutoksen jälkeen niitä tuli lähikauppaani ja olen kokeillut muutamia. Yllättävän hyvin on maistunut, mutta tuskin niistä vakio-ostoksia silti tulee. Olen odotellut saksalaisia hellesejä ja pilsejä hyllyihin, mutta toistaiseksi laatumerkit puuttuvat.

IPA ja stout ovat parhaimmillaan noin 7-prosenttisina, joten niissä on Alkon armoilla. Vakio-ostoksiin sopivaa panimokauppaa ei oikein ole, Stadin kauppakin on vähän sivussa. Tulee käytyä vain lähialkossa ja Kainuun reissuilla Kajaanissa. IPA on tuoreusvaatimuksen takia hankala tapaus eikä tarjonnan stouteistakaan ole varsinaista suosikkia löytynyt. Fuller's ESB on varma valinta, jos muuta ei keksi.