perjantai 19. maaliskuuta 2021

Olari Mic Check!!! Cold IPA Cold IPA on viimeisin amerikkalainen hypetetty oluttyyli, jossa india pale lagerin mallasrunkoa laimennetaan riisillä ja maissilla. Kuulostaa siis vielä vähemmän houkuttelevalta kuin jo onneksi unohdettu brut IPA. Oksymoroneja alalla riittää, black IPA ei ole pale ja cold IPA ei siis ole ale. Tyylin kehittäjä Portlandin Wayfinderin Kevin Davey väittää, että IPL ei toimi, jos simppelisti IPAn hiiva vaihdetaan lager-hiivaksi tai pils-tyyppistä lageria jenkkikuivahumaloidaan. Davey käyttää lager-hiivaa, mutta käymislämpötila on korkea california commonin tapaan. Ei siis edes cold, heh. Myös kräusenointia ohjelmassa ja älyttömältä kuulostavasti riisiä ja maissia. Siis voimakkaasti humaloitu höyryolut, jossa ohramaltaan lisäksi korviketta.


Viikonlopun growlerissa nyt sitten cold IPAa. Ei ollut vaikea arvata, että Olari tekee Suomessa ensimmäisenä (?) muotityyliä. 7,0 %, humalina vähän harvinaisemmat Denali ja Idaho Gem. Ja tosiaan riisiä ja maissia seoksessa mukana. Samea on, mutta ei NEIPA-samea. Hyvin vaalean keltainen, lähes pils-tasoa. Tuoksussa ei voimakasta raikasta hedelmäisyyttä, enemmän karamellista hedelmäpastillin eritettä. Maku on kuivan hedelmäinen, mutta samalla tosiaan lievästi karamellinen. Ei kovin raikas, mutta ei tunkkainenkaan. Hyvä matalahko hiilihappotaso, kuivuus säilyy hyvin perätilaan, jossa yllättävänkin runsas katkeruus. Odotin mallasrungon heiveröisyyttä eikä se tukeva olekaan, mutta kyllä tämän maltaiseksi olueksi silti tunnistaa. Enemmän yllätti hedelmäisyyden heikkous, tuskin hiivan vaihto pitäisi näin paljon sitä vähentää, ehkä käytetyt humalat ei nyt erityisen hedelmäaromisia. Juotavuus kunnossa. Tämä on hyvin kuiva mallaspainotteinen helposti juotava erittäin katkera olut. Olisi mielenkiintoista tietää IBU-luku, katkeruus viittaisi johonkin noin 70-tasoon. On tämä paljon parempi kuin kaikki kokeilemani brut IPAt, mutta en nyt vielä innostuisi "tyylistä". Ei tämä täysin miellyttävältä tunnu.


2 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Uskokoon ken haluaa kaikenmaailman astralistien ynnä kevindeivien väitteisiin/sekaviin "teorioihin", joiden todistaminen jo pelkästään muuttujien määrän ynnä sumeuden takia on mahdotonta; täyttä humbuugia siis!

Jo usean asteen yli vastakytketyn hui-hai -vahvistimen takaisinkytkentäparametrien määrittäminen taajuus-/kompleksitasossa on lähes ylivoimaista...

Tuopillinen (Jouni Koskinen) kirjoitti...

Itseään toteuttava ennustus tämä, kun yksi panimo nimeää IPLn uudelleen ja yksi (?) uutissaitti mesoo, että nyt on keksitty uusi trendi. Niin sitten se on jo Suomessakin "trendityyli". :)