tiistai 30. maaliskuuta 2021

Verdant Putty DIPA Helmikuussa huomasin alan harrastajien some-ryhmässä kiihdyttävän tiedon. Alko olisi lopulta saamassa myyntiin ensimmäistä kertaa hyvämaineista NEIPAa suhteellisen tuoreena. Valmistauduin kotiuttamaan oluen niin nopeasti kuin mahdollista. Sen jälkeen tapahtumien eteneminen oli niin kovin tuttua. Alko voisi tässä yhteydessä siteerata hengenheimolaistaan Venäjän ex-pääministeri Viktor Tšernomyrdiniä rahauudistuksen yhteydessä: "Halusimme parasta, mutta kävi kuten aina". Kello käy, mutta Hakulista ei näy. Aikaa kului ja tuoreolut pääsi kulahtamaan toivottomassa logistiikkaketjussa. Aprillipäivän jo kolkuttaessa olut lopulta saapui lähi-Alkooni ja hain sen samalla reissulla kotiuttaessani lähipanimon samana päivänä growleriin lasketun NEIPAn.


Ulkonäkö varsin sama kuin mainitussa Pienen tuoreoluessa, sameaa vaaleankeltaista runkoa valkealla vaahdolla. 8,0 %, Mosaic, Azacca, Galaxy.  Aromeina on nyt tukkoisempaa yrttiä, jonka taustalla kyllä appelsiinista sitrusta. Maku on makeahkon sitruksista, myös trooppisempaa hedelmää, mutta selvästi raikkaus ei ole enää kohdallaan. Mukaan tulee myös karamellisempaa makeutta, joka ei kokonaisuutta paranna. Tuli aika raaka vertailutilanne erittäin tuoreen samana päivänä käymistankista lasketun kotimaisen NEIPAn ja 77 päivää sitten tölkitetyn kansainvälisesti maineikkaan tupla-NEIPAn välillä. Ja Suomi-poika voittaa 6-0. Alko ei voi pärjätä tässä asetelmassa, olisiko jo aika nostaa kädet pystyyn ja luovuttaa näiden juomien jakelu ketterämmille toimijoille? Yrttitukkoisuuden takaa on jo oppinut aistimaan, millainen olut parhaimmillaan on voinut olla. Ja hyvä olut Putty varmaankin on, täyteläisyyttä on, tässä vahvuudessa saadaan mallaskin hyvin tukemaan. Katkeruuden Verdant kuitenkin on unohtanut, se on harmittavaa monilla eurooppalaisilla NEIPA-valmistajilla, ei sitä kokonaan kannattaisi unohtaa mehufanaattisuudessakaan. Ostopaikka Alkon verkkokauppa.


7 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Jos jotain pitäisi veikata, niin Verdantin ulosvientilogistiikka tais kompastua saarelaisten päätökseen yhteismarkkinoilta poistumiseen ennemminkin kuin ALKO:n tavaran vastaanottoon ja jakeluun.

Ari Juntunen kirjoitti...

Tuliko siis Brexit Alkolle yllätyksenä?

TBone kirjoitti...

Eihän Alko tätä maahan tuo vaan eräs tunnettu helsinkiläinen toimija.

Nimetön kirjoitti...

Ratebeerin arvioiden perusteella Systembolaget onnistui kuitenkin saamaan Puttynsa tarjolle "noin kuukauden ikäisenä", ja joka tapauksessa Alkoa nopeammin. Itse en tosin vielä huomannut tuossa mitään iästä johtuvaa raikkauden puutetta. En myöskään tiedä, onko se varsinaisesti ainakaan oluentekijöiden taitoa, jos suoraan käymistankista lasketussa NEIPAssa on samana päivänä ihquja hedelmäisiä aromeita.

-kopula

Nimetön kirjoitti...

Nimen takia ostit Puttya. (tämä oli vitsi)

Hain Pienen kamaa eilen suoraan hanasta, se oli todellista mehua. Mun growleriin ei oltu sitä peräkärryä kytketty. Oli just sitä toissavuoden NEIPAa, eli on aromia, näyttää ananasmehulta, mutta ei lainkaan katkearoa. Tyly pettymys jopa.

Nimetön kirjoitti...

Ari Juntunen: Tuliko siis Brexit Alkolle yllätyksenä? Ei varmaankaan Alkolle/maahantuojalle, tai ehkä heillekin. Ennemminkin uskoisin brexitin seuraamusten tulleen yllätykseksi viejälle. Tuskin Alko/maahantuoja osti erää "varastosta". En ole maahantuonnin asiantuntija mutta kuvittelisin ostavani "varastoon" eli kotiosoitteeseni ennemmin kuin Falmouth Cornwall ja sitten miettisin kuinka kuskaisin erän suomeen. Ei siinä tartte olla kummoista virhettä kun paketti makaa tullin varastossa ja syy on lähettäjässä ei vastaanottajassa. Voin toki olla väärässä, ks. Systembolaget läppä ylempänä.

Nimetön kirjoitti...

Myöhästyminen oli Pikkulinnun vika, ei Alkon.