Aproboon Jukka Väätäseltä saadussa näytepaketissa oli mukana myös näyttävä 75 cl pullo samppanjakorkilla. Kun hieman silmäilin etikettiä, aloin epäillä pientä jäynää. Pistetäänkö boomerille nyt mahdollisimman laitaradikaalia hipsterikamaa? "Tripel Berliner Weiße trifft Ingwerzitrusbier", 9,8 %, 3 IBU, villihiivaa, inkivääriä ja Citrus Hystrixin lehtiä. Kyseessä näkyy olevan ns. ryppylimetti eli kafferilimetti Kaakkois-Aasiasta, siitä siis oluen nimi. Ja kyllä, kaffir/kafferi-sana on samaa arabialaista perua kuin Etelä-Afrikassa käytetty rasistinen termi. Tyrell BrauKunstAtelier on ennestään tuntematon valmistaja Berliinin koillispuolelta Börnickestä. Hieman samantyylistä nimeä kuin Hessenin Atelier der Braukünstellä, mutta kyllä Thomas Tyrell on eri tekijä. Tyrell näyttää keskittyvän oluisiin, joita voi säilöä tai kypsyttää pitkään, tätäkin ainakin vuoden 2026 loppuun. Kaikki tähänastiset oluet noin 10-prosenttisia, pari mielenkiintoista barleywineakin repertuaarissa.
Vaaleanruskeaa, sameaa, melko rumaa, ei paljoa vaahtoa. Tuoksussa on sitrusta ja inkivääriä, niin kuin pitääkin. Savua ja happamuutta myös. Maussa on jotain parfyymistä, hedelmäisyyttä, mausteisuus onneksi pienemmässä roolissa kuin tuoksussa. Lievästi makeuttakin, ei savua, happamuus myös varsin heikkoa. Ei tämä niin paha ole kuin odotin. Alkoholi ainakin peittyy ja makeutta ei ole niin paljon kuin limusoureissa yleensä. Happamuuden lisääminen ehkä raikastaisi kokonaisuutta, mutta ei tämä tunkkainen ole, oikeastaan jopa tasapainoinen. Olipa jopa mielessä etukäteen, että saattaa joutua viemäröimään. Ei ollut lähelläkään. Positiivinen yllätys siis, mutta ei toki minun erityisempiä suosikkityylejä.
3 kommenttia:
Googletin Thomas Tyrelliä lisää. Toiminut panimoissa ympäri maailmaa vuodesta 1991 alkaen ja viimeksi Stone Berlinissä ennen omaa panimoaan.
Thommy siis skenen oldtimereita, saakeli vieköön!
Hienoa että vanhemmatkin ihmiset pääsevät panemaan.
Lähetä kommentti