tiistai 12. heinäkuuta 2022

Ruosniemi Malt Liquor Rye Malt Whisky


 Ruosniemen lopettaminen oli harmittava takaisku. En ollut panimon oluiden erityinen ystävä, mutta hehän panostivat maitokauppavahvuisiin ja toisaalta tynnyrikypsytettyihin oluisiin, jotka eivät ole lähimpänä sydäntäni. Menetin uskoni viimeistään siinä vaiheessa, kun Ruosniemi avasi Helsingin absoluuttisessa ytimessä taproomin, jota Minna Kauppikaan ei olisi pummaamatta löytänyt. Se jää Suomen craft-historiaan ylittämättömänä suorituksena. Ja jos sinne lopulta löysi tiensä, niin mitään oikeasti ilahduttavaa ei ollut tarjolla.


Ruosniemen oluita on edelleen jonkin verran tarjolla, kuten tämä mallasviina. Perusversio oli Hiisi-kollabo ja sitä myytiin Mahtaja-nimellä, maistelin sen Helsingin SOPPissa 2018. Vuoden kypsyneenä olut tuntui Ota Olut -tapahtumassa jo vähän paremmalta. Nyt sitten vuoroon Kyrön ruisviskitynnyrissä viimeistelty versio, alkoholipitoisuus noussut 11 prosenttiin, 42 EBU.  


Keskiruskea olut, ohuehko vaahto. Tuoksussa makeaa hedelmäisyyttä, edelleenkin jotain ikävää juustomaisuutta. Maku on pehmeähkö, mausteisen yrttinen, hyvin kuiva, selvästi parempi kuin aiemmin. Karkeutta ja pistävyyttä on silti edelleen jäljellä, vaikka alkuvaikutelma olikin lupaava. Lopputulos jää heikoksi. Tynnyrikypsytys ei selvästikään pysty yksinään parantamaan juomaa, jos lähtökohta on liian vaatimaton. Belgiquadin sävyjä tästä hyvällä tahdolla huomaa, mutta en taatusti haluaisi toista tällaista juoda. Ostopaikka Kajaani, Prisman Alko. 

  


1 kommentti:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Pulputtamot tulevat, ja menevät; Saimaa pysyy, saatana!