Hartemaan Jaakko oli jo käynnistänyt mäskäyksen ja pääsimme pikaisesti heittämään Magnum-katkerohumalat keittoon. Nyt tehdään klassista düsseldorfilaista altbieriä, pintahiivalla käynyttä olutta, joka kuitenkin käy ja kypsyy kylmässä lager-lämpötilassa. Aromihumalaksi valikoitui jo aiemmista Hagström-oluista tuttu Tettnanger. Tarkoituksena on tehdä hieman perusaltia vahvempi olut, noin 6,5 %. Düsseldorfissa näistä vahvemmista versioista käytetään usein Sticke-nimeä, joten olut on Hagström Sticke Alt. Hagströmin yleinen tavaramerkki on tuntuva katkeruus ja sehän sopii altbieriinkin erinomaisesti. Tavoitteena on siis täysin tyylin perinteitä rikkoen noin 90 IBUn katkeruus.
Keittopäivä sujui lenseissä tunnelmissa, isännät rakensivat taproomin esiintymislavaa kaiken muun toiminnan ohessa. Itse maistelimme taproomin valikoimaa Kim Ketosen johdolla. Savuolut Ember Trail oli mielenkiintoinen, koska Hagströmiltä on juuri ensi viikolla tulossa ulos savuvehnä. Tässä on pääosin Weyermannin savuohraa, lievästi myös turvesavustettua brittikamaa. Muuten klassinen Baijerin meininki. 6,8 %. Tanakkaa ja täyteläistä menoa, tykkäsin kovasti. Uusi Wetsuit-IPA toimi sekin hienosti, samoin Spielzeuger Pils. Viereisestä grillistä irtosi liiankin täyttävää sapuskaa.
Paneutuneemmin tuli maisteltua vahakorkkipullotettua tummaa barleywinea nimeltä Tanakka Dark & Malty BA, joka on kypsynyt 12 kk Wild Turkeyn bourbon-tynnyreissä. Aiemmin olen juonut Tanakan American Barleywine -versiota hanassa, mutta se oli käytännössä täysin eri olut. 12,0 % tässä. Tamminen tuoksu. Lakritsan ja salmiakin sävyjä. Mutta ei liian makea. Toimii oikein miellyttävästi. Testasimme sitten vielä paria souria, mutta niistä en tunne olevani riittävän kokenut heittämään arviota. Upea vierailu taas ja oletettavasti huhtikuun lopulla Hagström Sticke Alt julkistuu. Naantali, Mallassepät, 7.3.2025.
1 kommentti:
Hagström jyrää hyvällä momentumilla, pitäkää se!
Lähetä kommentti