lauantai 10. heinäkuuta 2010

Saksa - Uruguay 3-2

Pronssiottelu on merkillinen tapahtuma, eihän futisturnauksessa mitään olympiamitaleja jaeta. Ottelua ei kai kutsutakaan pronssipeliksi muualla kuin Ruotsissa ja Suomessa. EM-kisoissa tätä terapianäytelmää ei järjestetä ja se todella joutaisi pois FIFAnkin turnauksesta. Semifinaaliin pääseminen on paljon osuvampi ilmaus joukkueen menestyksestä kuin kolmas tai neljäs sija. Finaalista pudonneiden pelaajien motivointi on melkein yhtä vaikeaa kuin Stanley Cupista pudonneen jääkiekkoilijan innostaminen "MM-kisoista". Monet joukkueet ovatkin peluuttaneet tässä ottelussa varamiehiään kuten Hollanti 1998. Toisaalta jotkut yllättäen semifinaaliin selvinneet ovat halunneet vielä kirkastaa saavutustaan pelaamalla veren maku suussa. Hyvä esimerkki on sattumapronssistaan hävittäjäsaattuetasoisesti juhlinut Ruotsi 1994. Aina en ole edes viitsinyt katsoa peliä, vaikka onhan tapahtumassa nähty viihdyttäviäkin otteita kuten kaksissa viime kisoissa Turkin ja Saksan rennot esitykset.

Tällä kertaa siis vastakkain samat joukkueet kuin 1970 (monet erottelevat Länsi-Saksan ja Saksan, mutta sama Saksan liittotasavalta kyseessä on). Uruguay pelasi silloin parhaalla kokoonpanollaan, mutta Saksa väkersi 1-0 -voiton ilman Maieria, Beckenbaueria ja Grabowskia. Nyt aika lailla samoin sateisessa Port Elizabethissa, Uruguaylla parhaat miehet, Saksa ilman Neueria, Lahmia, Podolskia ja Klosea. Kapteenina Schweinsteiger ja Podolskin paikalla todella omituisesti Jansen. Avointa nopeaa peliä, useita maalitilanteita. Özilin kulmasta Friedrich puski ylärimaan. 19. minuutilla Schweinsteigerin kaukolaukauksen Muslera sylki ulos ja Müller lakaisi reboundin verkkoon. Kymmenen minuuttia myöhemmin Diego Perez ryösti pallon Schweinsteigerilta Suarezille vastahyökkäykseen, syöttö Cavanille, joka tasoitti varmasti. Lopussa kovasti buuauksia kerännyt lentopalloilija Suarez veti ohi avopaikasta. Avonainen peli jatkui toisella jaksolla. Arevalon syötöstä yksi kisojen hienoimmista maaleista, Forlanin kova kääntövolley pompulla verkkoon. Saksa kuittasi melko pian, Boatengin keskityksestä Jansen puski Musleran läheltä tasoituksen. Saksa painosti enemmän, Özilin kulman jälkeisestä hässäkästä Khedira puski voittomaalin takanurkkaan. Yliajalla Uruguaylla tasoitusmahdollisuus, Forlanin hieno vapaapotku kimmahti ylärimaan. Forlan turnauksen paras pelaaja.