keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Kouvostoliitto HC Imperial Stout 2

Haminassa nykyään vaikuttava Arto Halonen on alunperin Kouvolasta, joten pistetään tämän näytteen otsikoksi hänen aikaisemmin käyttämä Kouvostoliitto, vaikka en tiedä onko se enää korrekti ratkaisu. Kouvola on sivumennen sanoen itselleni täysin tuntematon paikka, junalla olen vain läpi ajanut. Kovin viehättävässä maineessa kaupunki ei ole, joten rosoisen eksoottinen Kouvostoliitto kuulostaa pätevältä nimeltä. Tämä näyte saapui Rauman kautta Arton bonustuotteena IPA-skabaan. Kyseessä tammilastuilla silattu imperial stout, HC ei tarkoita hardcorea vaan handicapia. 9,7%, 120 EBUa, roasted barleya, jenkkihiivaa, Magnum, Columbus, Goldings ja Styrian Goldings. Varsin tuoretta, vasta pari kuukautta pullossa. 

Verrattuna Itärannikon Pale Aleen tämä stout vaahtoaa voimakkaasti, muodostaen lähes suklaajäätelön näköisen kerroksen lasiin. Pieniä kuplia, tiheyttä ja kestoa vaahdossa on. Makean suklainen tuoksu, maitohappoa, jopa sulaneen jäätelön aromeja nyt (kuvittelen?) aistin. Hyvin täyteläinen maku, hiilihappoinen, kevyesti paahtoa, kahvia, tummaa suklaata. Maitoa ei nyt tunnu, ei oikein puutakaan. Katkeron takapotku on huomattava, lähes Siperian tasoa. Hyvin tasapainoinen, varmaan ikääntyessä vielä monimuotoistuu. Olen menossa kuukauden päästä tuomaroimaan Sonnisaaren järjestämää kotiolutkilpailua ja luvassa on pelkkää nautintoa, jos taso on lähelläkään viime päivinä kokeilemiani tuotoksia. Saattaa tietysti olla, että rima nousi turhan korkealle näillä näytteillä. Tiedän ainakin nyt, mitä tasoa perustellusti voi odottaa kilpailijoilta.

1 kommentti:

Johnny Rio kirjoitti...

Batchin viatkin on minusta selvillä. Liikaa hiilihappoa ja ehkä tammilastua. Valitettavasti ensimmäisen Hiisin Taistoon ilmoitetun erän monimuotoisuutta ja jylhyyttä tässä ei aivan ole.