torstai 26. lokakuuta 2017

Firestone Walker Tasting @TommyknockerSanta Barbaran seudulla Keski-Kaliforniassa vaikuttava Firestone Walker on kovaa mainetta kantava panimo, nykyään fuusioitunut belgialaisen Duvel-Moortgat -yhtiön kanssa. Panimo on tunnettu anglofiilisyydestään, siellä kypsytetään oluita jopa klassisella Burton Union -tyylillä. Kävin panimon kulmilla Kalifornian Buelltonissa 2002 ja oluita on tullut vastaan myöhemmilläkin USA-reissuilla, mutta Suomessa en ole tainnut niihin aiemmin törmätä. Sain kutsun maistelutilaisuuteen, joka ajoittui näppärästi Belgian suurlähetystön bileiden jälkeen. Etelä-Helsinki vaikuttaa varsin kompaktilta, mutta kyllä räntäsateessa kävelysiirtymä Kaivopuiston ytimestä Iso-Roobertinkadulle tuntui varsin pitkältä.

Tommyknockerissa oli jo huone täynnä ja panimon perustajan David Walkerin pikkuveli Adrian aloitti show'n samantien. Lähes karikatyyristä jenkkiuhoamista käytännössä huutamalla koko ajan. Periaatteessa hilpeä meininki, mutta ehkä olisi kannattanut vielä harkita lähestymiskulmaa uudelleen, kun nyt kuitenkin Euroopassa ollaan. Pidin Firestone Walkerista selvästi enemmän ennen tätä esittelyä kuin sen jälkeen. 

Neljä Firestonen perusolutta kiskaistiin huiviin ripeään tahtiin Adrianin huutaessa oluiden taustatietoja sekaan. Kolme niistä oli etukäteen tuttua, Pivo-pils oli todella tuoretta, raikasta, katkeraakin, tykkäsin kovasti. Sessio-IPA Easy Jack uusi tuttavuus, 4,5%, huikean kissanpissainen tuoksu, maku intensiivisen hedelmäinen, katkeroa kohtuudella, selvästi session ilahduttavin tuote. Panimon brittifiilisyys korostui seuraavissa oluissa, Union Jack oli tuoksussa jopa hieman tunkkainen, mutta maltainen kokonaisuus vakuuttavaa jälkeä. Firestone Walkerin ykköstuote DBA ei tuoksussa vakuuttanut sekään, mutta pähkinätoffeinen tasapainoinen ale on kiistämättä laadukas. Knoppitietona Adrian kertoi, että Tukholman Hötorgetilla sijaitsevan Scandic Haymarket -hotellin baari myy DBA:ta enemmän kuin mikään muu baari Buelltonin ulkopuolella. 

Maistelun pointtina oli kaksi pullo-olutnäytettä. Stickee Monkee on vahva belgi, quadrupel, rommi- ja tequilakypsytystä, luumutuoksua. Varsin makeaa, hedelmää, pehmeää. Oikein mukavaa. Toinen näyte Parabolaa, imperial russian stout. Bourbon-fiilistä, pehmeää kaakaota, kahvia, makeaa tämäkin. Vahvuuteen nähden vivahteikas, ihan kiva. Tommyknocker, 26.10.2017.

Ei kommentteja: