sunnuntai 7. syyskuuta 2025

Humala CraftFest 2025, 1. päivä





















Siirsin repun hotellihuoneeseen, vaihdoin shortsit jalkaan ja sitten Ari Nyfors jo saapuikin Kuopiosta. Hellerajakin pamahti rikki Porissa. Myöhäiselle lounaalle oli ykkösvaihtoehto Nuåvo, mutta se oli vielä kiinni. Päädyimme sitten Dante'siin, ihan ok-paikka. Sitten olikin aika jo siirtyä festivaalipaikkaan. Päätin saapua tähän festivaaliin heti siitä kuultuani, koska halusin käydä pitkän tauon jälkeen Porissa. Päätös vahvistui, kun näin osallistuvat panimot. Paria poikkeusta lukuunottamatta valtakunnan ehdoton kärkijoukko. Kauppahallin sisäänkäynti oli suhteellisen näkymätön kauppatorin ja kävelykadun yhtymäkohdassa. Muutama janoisen näköinen hahmo ovella kuitenkin parveili, joten liityimme joukkoon. Pientä sähläystä alussa, tuttua muidenkin festivaalien alkuvaiheista. Ovi saatiin auki hieman myöhässä ja ennakkolipun ostaneille ei ollut erillistä jonoa. Kun ensimmäiset lipun ostajat jumittivat maksuvälineet, päätimme Arin kanssa kurvata ohi ja meidän jälkeen ennakkolippulaisille saatiinkin oma väylä aikaiseksi. 


Festivaalilasi käteen ja heti kärkeen vastassa oli Himon tiski, Teemu Lahtinen ja Kalle Hirvikoski. Uuden-Seelannin humalilla ryyditettyä Kämmen/Rysty -pilsneriä lasiin ja kone käyntiin. Sosiaaliset tilanteet hyökkäsivät heti päälle ja oluiden makumuistiinpanoja oli turha yrittää tehdä. Hyvä kun ehdin napattua kuvat juomieni oluiden lätkistä. Mutta tämä pilsner oli erinomaista, festivaalin parasta antia ilman muuta. Juttelin Pehkolan Mallastamon Heikki Haapalan kanssa, häntä en ollut ennen tavannutkaan. Seuraavaksi nappasin vertailun vuoksi Tujun Jukka Monosen tiskiltä toisen NZ-pilsin Eka Demonin, vaikka olen sen jo aiemmin testannut. Nyt taisi Himon uutuus maistua paremmalta. Loput viiden festivaalitunnin aikana juomani oluet pelkkänä luettelona: Mallassepät Cirrus Savant, Salama Fresh Shades, Kanava Sahti, Masis LG Petrov Pils, Bock's Corner Doppelbock, Olutmylly Mylläri Miami NEIPA ja Beer Hunter's Festbier.  


Festivaaliareenana siis Porin vanha Kauppahalli, joka on ollut tyhjillään jonkin aikaa. Festivaalin jälkeen halliin saapuu uusia kauppiaita, joten ensi vuonna tätä festivaalia ei voida täällä järjestää. Ainutkertainen kokemus siis. Jututin järjestävän tahon Kasper Toroskaa, jonka mukaan kyseessä on ilmeisesti ensimmäiset kauppahalliolutfestivaalit globaalisti. Ensi vuoden lokaatiota ollaan jo etsimässä ja vaihtoehtoja kuulemma löytyy. Tapasin samalla Toroskan veljesten äidin Marita Mellinin, joka piti muutamia vuosia sitten juuri tässä hallissa olutkauppaa. Kauppahalli on näyttävä rakennus sisältä ja myyntitiskit solahtivat luontevasti valmiisiin lokeroihinsa. Käytävät tosin suhteellisen kapeat ja ne ruuhkautuivat nopeasti, kun yleisöä tulvi sisään enemmän. Musiikkiesitykset tuntuivat tuttuun tapaan turhilta oluttapahtumassa ja korkeassa tilassa musiikki puuroutui, muuttui pelkästään häiriömeluksi. Samoin kuulutukset ja haastattelut olivat äärimmäisen kovaäänisiä, mutta yhdestäkään sanasta ei saanut selvää. Hieman harmittavia piirteitä, mutta niitä oli vaikea enää tässä vaiheessa korjata.


Törmäsin heti alussa Porin olutharrastajien grand old maniin ja Suomen ensimmäiseen olutbloggaajaan Timo Klimoffiin. Muodostimme Timon ja Arin kanssa pienimuotoisen hörhöpöydän, johon liittyi myöhemmin espoolainen sahtiaktiivi Antti Hietala. Muita tuttujapa en sitten yleisön seasta bongannutkaan. Tiskien takana oli tietenkin paljonkin tuttuja. Yleisö oli varsin heterogeenistä, huomattavan paljon paikalla näkyi varttuneempia rouvia, jotka näyttivät hieman hämmentyneiltä lasi kourassa vaeltaessaan. Halli oli selvästi tuttu, mutta olutfestivaali ei ollenkaan. Lasinpesulaitteelta puuttui käyttöohjeet ja kaikennäköisiä suorituksia tuli bongattua. Ääniongelmista ja ahtaudesta huolimatta fiilis pysyi hyvänä ja viihdyin mukavasti tosiaan iltakahdeksaan asti. Blogin porilaisen aktiiviseuraajan kanssa tuli pitkään juteltua mm. Porin nykyisestä oluttilanteesta, Ari hänkin nimeltään. Oluet maistuivat hyvältä. Viime hetkillä kävin vielä vaihtamassa muutaman sanan Porin vahvan miehen Mika Tuhkasen kanssa Beer Hunter'sin tiskillä. 


Hotelliin palatessa pysähdyin vielä Klimoffin Timon suosittelemassa Havana Barissa. Hanassa Tujun Nectaron Moss ja Kiljuhanhi ja ystävällistä henkilökuntaa. Miellyttävä tilava baari, joka oli tosin melko tyhjä. Ehkä asiakkaat olivat festivaalilla. Pori, 5.9.2025.


Ei kommentteja: