tiistai 20. toukokuuta 2014

Glenfiddich Rich Oak


Vihoviimeinen Oulun viskimaisteluilta, johon pääsin mukaan. St. Michaelin tapahtuma sai asianmukaisen huipentuman, kun show'n veti Viskin Ystävien Seuran puheenjohtaja Jarkko Nikkanen tuttuun tyyliinsä. Tukena myös varsinainen Glenfiddich-heebo Timo Laurila, joka kävi viime vuonna esittelemässä Glenfiddichin perustarjonnan. Ryppyotsaisuutta pyrittiin väistämään pienimuotoisella tietokilpailulla, mutta lopputulos jäi hieman vaisuksi tässä. Viskejähän tänne oli tultu maistelemaan eikä pädejä näpräämään.

Nyt fokuksessa Glenfiddichin 14-vuotias Rich Oak, jonka komponentteja päästiin hahmottamaan varsin ainutlaatuisesti. Kyseessä on viski, jota on viimeistelty neitseellisissä tuoreissa amerikkalaisissa ja espanjalaisissa tammitynnyreissä. Yleensähän skotit kypsyttävät viskejään käytetyissä astioissa, Glenfiddichin tapaan bourbon- ja sherrytynnyreissä. Sellainen on tässäkin lähtötaso. Ensin kuitenkin maistettiin kaupallista lopputuotetta, jossa nämä muutaman viikon tuoreviimeistellyt lisäykset ovat mukana. Varsin makea viski, hedelmää ja vaniljaa. Seuraavana maisteluvuorossa tynnyrivahvuinen perusversio, jossa ei vielä tuoreessa puussa viimeisteltyjä osia. Makeampi tapaus, alkoholi tietysti, mutta myös vanilja korostui.


Seuraavaksi vuorossa amerikkalaisessa tammessa kolme viikkoa säilytetty variaatio, tämäkin lähellä 60%. Vielä makeampaa hunajaista makeutta. Session mielenkiintoisin oli espanjalaisessa tammessa huljutettu versio, hämmentävän suuri ero amerikkalaiseen. Mausteisuutta, lähes pippuria ja yllättävän kuivaakin otetta. Tästä tykkäsin eniten, luonnetta löytyy. Viimeisenä oli tarkoitus maistaa Rich Oakin tynnyrivahvuista versiota, mutta valmisteluvaiheessa pullo oli joutunut gravitaation uhriksi. Kompensaationa Cask of Dreams, ns. Nordic Oak, pohjoismaisissa tammisäilöissä neljä kuukautta kypsytetty versio, Fiskarsin tammeakin mukana Suomesta. Tämä jäi kuriositeetiksi, tasapainoa löytyi, mutta hedelmäisyys omituisen vaisua, ei vakuuttanut minua. Helsinkiin muutto nyt todellakin käsillä, varmaan sieltäkin viskiä löytyy, mutta St.Michaelin valikoima tuskin sikäläisissä baareissa ylittyy vielä vuosikymmeniin.

Ei kommentteja: