perjantai 29. kesäkuuta 2018

HIMA-kotiolutmaistelutilaisuus 2018

HIMA-kotiolutyhteisö järjesti viime elokuussa muistettavan maistelutilaisuuden yhdellä Vallilan legendaarisista sisäpihamiljöistä. Nyt otettiin uusi kierros, mutta oikuttelevan sään takia tapahtuma siirrettiin sisätiloihin Töölön Messeniuksenkadulle. Ajankohta jalkapallon MM-kisojen välipäivänä oli itselleni ihanteellinen, mutta muut kutsuvieraat Ilkka Sysilä ja Teemu Lahtinen harmittavasti esteellistyivät pääsemään mukaan. Paikalla oli kuusi kotioluen tekijää, jotka toivat oluiden lisäksi monipuolista syötävääkin. Itse tulin maisteluun takki auki ja tyhjin käsin. Tervetulodrinkkinä HIMAn tekemää siideriä, itsehän en tätä oikein kykene arvioimaan, mutta varsin hillittyä matalahiilihappoista tavaraa, ei mitään hapanta real cider -hifistelyä. Olutteisting pärähti käyntiin Vako-Suomen NEIPAlla Humalan Pelko, 5,6%, El Dorado, Galaxy, Experimental 03. Koomisesti nimetty panimo on jo itselleni tuttu keväisestä stoutista. Tässä oli mangoa lisätty, varsin samea, trooppista hedelmää tuoksussa. Matalat hiilihapot, heikot katkerot. Hallittu suoritus, mutta jonkinlaista karkeutta havaittavissa.


Viimekesäisestä maistelusta tuttu Bonanza Brewing oli taas mukana, nyt Lippulaiva IPA, 6%, Citra, Galaxy, Mosaic. Tummahko ja samea. Trooppishedelmäinen tuoksu, hillitty hedelmäinen maku, hieman karamellia. Taas varsin virheetön tapaus, mutta parantamisen varaa eri osa-alueilla löytyy, karamellimaltaaseen panostusta kannattaa miettiä uudelleen. Viime kesältä tutusta Kaarlon Kaljakamarin White IPAsta uusi versio, 5,6%, Citra, Simcoe, Centennial. Sameaa, tuoksussa trooppista hedelmää. Täyteläinen, ei belgiestereitä. Mukana korianteria ja valkopippuria, mutta tuntuvat varsin maltillisesti. Varsin samaa linjaa kuin viimevuotinen versio, mutta ei tämä ainakaan huonontunut ollut.

Uutena valmistajana Ville tykitti kolmella oluella, joista ensimmäisenä mustaherukalla ja mustikalla ryyditetty sour Cassis Clay (tai Pride-viikon hengessä Cassis Gay, nimeä oluelle ei ollut ehditty antaa). Villihiivaa ja maitohappobakteereja, puolitoista vuotta kypsynyt, noin 5%, ei humalointia. Kauniin punainen, hyvin marjainen tuoksu, lievästi hapan. Maussa voimakkaasti ja hämmentävästi vaniljaa, voimakkaan hapan, marjainen, kuiva. Intensiivistä kuivuutta. Session persoonallisin olut, varsin vaikuttavaa.


Villen toinen sour passion-hedelmäkamaa, Passion for Passion. Varsin vaalea, tässä kuivahumalointi, mm. Galaxya. Märkää happamuutta tuoksussa. Okaista hedelmää, hyvin kuivaa, kirpeää, happamuutta ehkä vielä intensiivisemmin kuin cassis-variaatiossa. Vain 3%, sitä ei uskoisi. Kolmantena Villen oluena Plörö Stout, vetinen kahvi tuoksussa, varsin ohut maku, vaikka 7,5%. Kylmää kahvia todellakin, ei vikaa, mutta yksiulotteinen. 

Session päätteeksi HIMA Åke sinetöidyllä korkilla, todella vahva barleywine, 12.2%. Omituisen tummaa, ei vaahtoa, rusinatuoksua. Hyvin heikosti hiilihappoa, makeaa, jopa siirappinen, mutta myös vivahteisemmin sherryinen. Erittäin nautittavaa jälkiruokaolutta. Kattauksessa oli mukana myös todella näppärää jälkiruokaakin, Kaarlon valmistamaa lusikoitavaa kamaa stoutista, munankeltuaisesta ja jostain muusta. Sillä oli hieno nimikin, mutta en saanut sitä rekisteröityä. Upea tilaisuus tälläkin kertaa ja sain kotiinviemisiäkin, niistä sitten myöhemmin lisää. Kiitoksia kutsusta vastuullisille.

Ei kommentteja: