lauantai 25. heinäkuuta 2020

Malmgård Double Brut IPA

Runsas vuosi sitten Malmgård teki Proto-sarjaansa lyhyen tyylitähdenlentonsa krässäysvaiheessa olleen brut IPAn, jopa cask-käsiteltynä. Siinä ei ollut brutin niljakkaimpia ominaispiirteitä, mutta karamellisuus sotki oluen varsin perusteellisesti. Brut-pakkomielle ei näytä hellittäneen, kun Itä-Uudeltamaalta pukataan nyt tuplaversiota. Vierteessä 18 Plato, josta puristettu 9,6 %. Peruslaskentakaavan mukaanhan yksi Plato generoi 0,4 % alkoholia, eli tässä tapauksessa oltaisiin jääty 7,2 %. Nyt ollaan jo käytännössä tripla-tasolla. Chinook, Citra, Amarillo, Simcoe, tymäkästi 80 EBUa. 

Samea kinuskinvärinen olut, juuri ja juuri nesteen peittävä ohut vaahtokerros. Tuoksussa kirpeää hedelmää, vähän hapanta sitruunaakin. Maku kuivan marjainen, vähän mausteinen, jotain greipin tyhjiinpuristettujen jämien aromia. Makua on enemmän kuin perusbrutissa, kuivaa on, ehkä tämä on juuri haluttua makua. Mutta raikkautta ei tietenkään ollenkaan, tunkkaisuus on tiukasti tyylinmukaista. Lievää happamuutta tuntuu myös, ei villihiivaisesti tai maitobasillisesti, enemmän tosiaan sitruunahapon tyyliä. Peräkärryn halusin löytää, mutta kovasta katkeroluvusta huolimatta sellaista ei ollut. Ei kyllä alkoholiakaan tunnu, se on saatu piiloon. Kokonaisuutena maistuu jonkinlaiselle juuresnektarille, lanttumehulle, todella epämiellyttävää. Tämä pullo-olut on varmaankin alusta loppuun craftattu Loviisassa, vaaranahan MBH-konsernissa on, että kaikkien oluiden jatkojalostus tapahtuu Mikkelin tehtaassa. Ostopaikka Kajaani, Prisman Alko.

3 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Lieneekö Malmgoord siis jo läpi saimaantunut!?

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Arvion viimeisen lauseen eufemistisen "jatkojalostuksen" asemesta puhuisin kyllä suoraan kaljain pilaamisesta Mikkelin tehtaassa.

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Saimgårdin Panimo?