torstai 31. joulukuuta 2020

John Huston: The Man Who Would Be King

Kipling-tulkinta Hustonin myöhäiskaudelta 1975. Huston suunnitteli tätä jo 1950-luvulla Bogartin ja Gablen kanssa, pääpariksi päätyi sitten vakoiluspesialistit Connery ja Caine. Sijoittuu 1880-luvulle brittien hallitseman Intian luoteisille rajaseuduille, kuvattu pääosin Marokossa. Rudyard Kipling on tässä Christopher Plummerin muodossa roolihahmona kehystarinassa. Epämääräiset heebot Connery ja Caine lähtevät Lahoren suunnalta Khyberin solan kautta läpi Afganistanin kohti myyttistä Kafiristania tarkoituksenaan ryhtyä siellä kuninkaiksi Aleksanteri Suuren jäljillä. Älyvapaa idea ja sellainen on kyllä leffakin. Kerronta on löysää ja sekavaa, elokuva on pahasti ylipitkäkin. Huumorissa pieniä pilkahduksia, mutta nykykatsannossa melkoisen rasistinen ote rasittaa elokuvaa. Elokuvaa on esitetty Suomessa hilpeällä nimellä Seikkailujen sankarit. Tässä Ylen kopiossa oli tekstitys, jossa Glenlivet kirjoitettiin muodossa Glen Levitt. Kipling-leffojen joukossa tämä jää pahnan pohjille verrattuna vaikka George Stevensin Hollywood-irrotteluun Gunga Din vuodelta 1939. Hustonin ura oli epätasainen.

1 kommentti:

kirjoitti...

Nykyversio jos tehtäisiin niin Cainen rooli olisi joku musta näyttelijä ja Kipling olisi trans-mies. Historia on vieras maa ja siellä tehtiin asiat toisin.

Asiasta toiseen, Now Playing youtubekanavalla John Fordin outo proseduraali-elokuva Gideon ja Scotland Yard. Suosittelen. -Juha